A BORD Építész Stúdió tervezte Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) épületét a világ legjobb építészeti alkotásai közé választották. Az ősszel átadott épület Arany minősítést nyert az A’Design Award 2019-2020 nemzetközi dizájn versenyen.

Az A’Design Award egy világszerte elismert, nagy presztízsű megmérettetés, mely 11 éve hozza össze 180 ország legtehetségesebb dizájnereit az építészektől, grafikusoktól, tájépítészektől kezdve a bútor-, divat-, ékszer-, játék- és hangszertervezőkig. Idén 110 különböző kategóriában, közel 8500 pályamű indult. A Debreceni Nemzetközi iskola (ISD) épülete 2020-ban a népszerű Építészeti Dizájn kategóriában Arany Díjazásban részesült. Ezzel pedig a világ 40 legjobb építészeti projektje között végzett.

A BORD Építész Stúdió egyik korábbi munkája, a Moonvalley/HOLDVÖLGY borászati épülete 2017-18-ban Bronz minősítést nyert az A’Design Award-on.

A Debreceni Nemzetközi Iskola egy 500 diák befogadására alkalmas nemzetközi IB rendszerű iskola. Filozófiája középpontjában a tanuló és a felfedezésen alapuló oktatás áll. A 2019 őszén átadott épület Debrecen egyik kertvárosi övezetében, közvetlen az 1300ha kiterjedésű, Natura 2000-es védettség alatt álló Nagyerdő határán épült meg.

Az épület építészeti koncepciója egy geometriai alakzat, a kör gondolatára épül. A szimbolikus jelentést hordozó kör a védelmet, az egységet és a közösséget jelképezi, amely jól kifejezi az intézmény szellemiségét. E mellett jelképes egységbe rendezi a természet és az épített környezet elemeit, irányt mutatva a jövő számára.

Hogyan is ölt testet a koncepció az épületben? A pavilon szerűen kialakított osztálytermek egy kör vonalán helyezkednek el. Az épület és az erdő közötti zónában a kör formát a tankertek rajzolják tovább. A szimbolikus kör koncepciót végül a gyerekek által kitaposott ösvények zárják be az erdőben. A tömeg különböző funkcionális egységei, mint fogaskerekek kapcsolódnak egymáshoz. Innen a pályázat fantázianeve: „Gearing”, azaz Fogaskerékmű, ami a kooperáció, a csapatmunka fontosságát hangsúlyozza. Az épületről és a koncepcióról további információ a pályázati tervben található.

Az elmúlt időben Debrecen város vezetése egy komplex városfejlesztési program keretében számos közösségi funkciót újított meg és több színes épülettel gazdagította a várost. A fejlesztés fókuszában a Nagyerdő rekonstrukciója állt, melynek első lépése a Nagyerdei Stadion átépítése volt. A BORD Építész Stúdió tervezte épületkomplexum a Parkerdő rekonstrukciójának katalizátora lett, melynek során megépült a Ködszínház, megújult a Békás-tó és a nagyerdei Szabadtéri Színpad is. A BORD nevéhez köthető még több városképileg meghatározó épület, mint a Forest Offices, a Péterfia Corner, a Bem Park, a Dóczy Park. Jelenlegi projektjeik között található a Strandfürdő és a Debreceni Egyetem Innovációs Központja.