A Debreceni Nemzetközi Iskola építészeti koncepciója a szimbolikus jelentést hordozó kör. Az egyszerű alakzat sokrétű tartalommal bír: hagyományosan a védelmet, az egységet és a közösséget jelképezi, miközben finoman beleolvad a szomszédos, Natura2000 védelem alatt álló Nagyerdőbe.

A tervezési helyszín Debrecen-Pallag területen fekszik, könnyen elérhető a városközpontból, ugyanakkor a csendes természeti környezet nagyszerű hátteret biztosít a felfedezés örömén alapuló oktatás számára. A feladatban kihívást jelentett, hogy olyan modern épületet tervezzünk, amely illeszkedik zöld környezetéhez, mégis jellegzetes, jól felismerhető, egyedi megjelenésével méltó az iskola által nyújtott nemzetközi színvonalhoz.

Az építészeti koncepció megfogalmazásakor egy olyan térbeli forma létrehozása volt a cél, amely képes környezetét magába olvasztani, túlmutatva saját épített határain.

A kör a maga egyszerűségével az emberi csoportosulás spontán formája, megosztottság és különbségtétel nélküli tér, a közösség jelképe. Olyan halmaz, amely létrejön, mikor valakire többen figyelnek, vagy egyenlő szerepvállalás mellett, gondolatot osztunk meg egymással. Képes eltérő csoportokat összekötni, csoportok részeit egységbe olvasztani. A kör jelképezi a teremtett határokat, másképp fogalmazva a világot.

A tervezési területet határoló erdő a természet, ezáltal a természettudomány, a körülöttünk lévő világ közvetlen szemléltető eszköze. Koncepciónkban az erdő az iskola nélkülözhetetlen elemévé válik, közös halmazba tartozásuk elengedhetetlen. Ez azonban nem követel meg változásokat az erdő megjelenésében, minthogy természetéhez tartozik, hogy időnként ösvények jelennek meg vagy tűnnek el benne, organikusan változnak, együtt élnek vele. A Nagyerdő területét virtuálisan magába olvasztó kör koncepcióját az erdőbe vezető ösvények teljesítik ki.

Az erdő irányában megnyíló „kapukon” keresztül a gyerekek számára elérhetővé válik a természet, az általuk formált ösvények időről-időre újraírják köztük és a természet közötti kapcsolat erővonalait.

A Debreceni Nemzetközi Iskola három különböző korosztályt, összesen mintegy ötszáz diákot fogad be, akiknek meglehetősen különböző igényeik vannak. Területeiket a körgyűrűn füzérszerűen egymás mellett, mégis szeparáltan alakítottuk ki. Ennek megfelelően az iskolának két bejárata van: egy az óvodásoknak és az általános iskolásoknak és egy a középiskolásoknak – ez egyben az épület főbejárata. Az óvodások és a kisiskolások számára egy saját, iskolán belüli elkülönített világot hoztunk létre. A közösségi terek, adminisztráció, auditórium, étterem, és ezek kiszolgáló egységei az alsó szinten kaptak helyet, míg az emelet a zavartalan, nyugodt tanulás színtere.

A tantermek pavilonszerűen jelennek meg, hosszanti, dinamikusan öblösödő teresedéseket hozva létre maguk között.

Az épület belső, pulzáló közlekedője az erdő irányában külső térként folytatódik, követi a koncepcionális kör vonalát, helyet biztosítva a tankertek számára. Ezek képeznek átmenetet a mesterséges és a természetes, erdei élővilág között. Az épület tömege védelmezőn öleli körbe a külső közösségi tereket és sportpályákat. A tantermek szintjéről hidakon keresztül közelíthetjük meg a terepszint felett lebegő kosárlabdapályát, ahonnan remek rálátás nyílik a futballpályára. Az áttört vasbeton lemez alatt, félig a földbe süllyesztve, a tornaterem kapott helyet. A terepszinten egy árnyékos, ligetes belső udvar várja a diákokat.

Az iskola előtti parkolóban egy érkezési zónát alakítottunk ki, ahol a szülők akár a parkoló használata nélkül, gyorsan le tudják tenni, vagy fel tudják venni iskolába érkező vagy hazamenni készülő nagyobb gyermekeiket.  A parkolóból a tanulók közvetlenül az iskola védett területére lépnek. A rövid séta egy erdős-ligetes pihenőparkon vezet át az épülethez, mely egyfajta lelki felkészülést, ráhangolódást nyújt, miközben értékes, zöld területbe foglalja az iskolát.

Projekt info

 • Projekt megnevezése Debreceni Nemzetközi Iskola
 • Helyszín Debrecen - Pallag, Magyarország
 • Befogadóképesség 500 tanuló
 • Összes nettó alapterület 7 400 m2
 • Átadás éve 2019
 • Megbízó Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Püspöki Györgyi, Zih Kata
 • Építész csapat Illés Anna, Gulyás Róbert, Kéki András, Kracker Csilla, Kulcsár Emese, Móser Balázs, Mezey Tamás, Ulmann István
 • Kert- és tájtervezés BORD Építész Stúdió - Waldmann Andrea
 • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
 • Tartószerkezeti tervezés Hydrastat Mérnöki Iroda – Dezső Zsigmond
 • Látványtervek Homologue - Ölbey Zoltán
 • Makett Limes Model Kft.
 • Fotó és videó Palkó György, Marozsán János