A debreceni egyetemi campus területén megvalósult Innovációs Központ inkubátorházként kutatók és start-up cégek számára biztosít hátteret, ahol az egyetemmel együttműködve, az elméleti kutatástól a prototípus-gyártásig készülnek projektek.

A tervezési program azt a speciális igényt fogalmazta meg, hogy az épület kialakítása minden tekintetben a kutatás sikerét kell szolgálja. Egy teljes fejlesztési munkafolyamatnak pedig a csendes egyéni kutatómunka éppúgy része, mint az inspiráló együtt gondolkodás és a gyártás. Az épület egyszerű, áttekinthető struktúrájával elsősorban ezeket a funkcionális igényeket elégíti ki.

Az építészeti koncepciót egy „polcrendszer” gondolata inspirálta, amely képes rendet teremteni az információs és technológiai társadalom hálózatában. Az épület a tudás megosztásának csomópontja is, amely a legkülönbözőbb emberek és cégek számára biztosít találkozási lehetőséget kutatásaik során. A komplex és időben is változó használati igényekre egy hangsúlyozottan egyszerű, rugalmas koncepcióval válaszoltunk.

Az épület egyszerű téglalap formát kapott, melyet hossztengelyével párhuzamosan két, kiszolgáló helyiségeket rejtő mesterséges domb övez. Ezzel a tájépítészeti megoldással a napraforgó mező mellett található épület egyszerre került védett és kiemelt helyzetbe. A programban meghatározott három fő funkció: a gyártás, a közösségi élet és a kutatás helyszínei az épület három különböző szintjén kaptak helyet. A megérkezés egy hídon keresztül az első emeletre, a középső szintre történik.

A középső szint egy kisvárosi “főtérként” működik. Itt találhatók a közösségi funkciók: az étkező-, pihenő-, tárgyaló- és coworking területek. Ez a találkozópont, vagyis ez az információcsere helyszíne, amely központi szerepet kap az épületben. Kialakítása súlypontok nélküli, légies. A belső látványt meghatározza a rétegelt ragasztott fa födém gerendák melegsége, a kehely formában szétnyíló fehér acél oszlop csoportok izgalmas geometriája, a mennyezet alatt látható gépészeti szerelvényezés iparias látványa és a játékos, színes térelválasztó paravánok. A szintet minden oldala mentén terasz és üvegfalak veszik körül, az árnyékolás lamellákkal megoldott. Az épület hálózatszerű alaprajzi szerkesztésének köszönhetően bármely raszter szabadon formálható. Így a vertikális közlekedés is szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a “főtéren” való áthaladást.

Az épület tartószerkezetét úgy alakítottuk ki, hogy alkalmazkodjon a különböző funkcionális igényekhez.

A középső szint felett a kutatói irodák a csendes munkavégzés színhelye található. Ezt a szintet szintén üvegfalak és széles terasz övezi, ahonnan külső acél menekülő lépcsők vezetnek a lentebbi szintek teraszaira. A födém külső éle mentén található, fentről és lentről, függőleges síkban mozgatható háromszögletű árnyékoló ponyvák adják a homlokzat játékos megjelenését.

A gyártásra tervezett terek az érkezési szint alatt, a földszinten találhatók. Az üzemként működő szintet praktikusan egy szervízút övezi. A gyártástechnológiai követelményeknek megfelelően ezen szint vasbeton és acél szerkezeti vázzal rendelkezik, amely masszív alapot képez a felső két emelet könnyed, acél oszlopokon nyugvó fa födémei számára. A körbefutó üveghomlokzat előtt is megjelennek a háromszögletű árnyékoló ponyvák, egységes homlokzati megjelenést.

A fa, mint megújuló építőanyag használata mind építészeti, mind környezetvédelmi szempontból tudatos választás volt. Az új épület az egyetemváros lakóinak figyelmét is fel kívánja hívni a környezetért felelős gondolkodásra. A központban elhelyezett installációk és belső akusztikai felületek szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékból készült elemek.

Az épületben levegő-víz hőszivattyú és hővisszanyerős szellőzés biztosítja a belső komfortot. A hőszivattyúk elektromos energiával való ellátására a tetőn elhelyezett napelemek szolgálnak. Mindezek révén egy mérnöki szemléletű, flexibilis és innovatív koncepció jött létre, amely egyszerre képes a funkciót és a gazdaságosságot szolgálni.

Projekt info

 • Projekt megnevezése Debreceni Innovációs Központ
 • Helyszín Debrecen, Magyarország
 • Bruttó szintterület 6 800 m2
 • Tervezés éve 2018-2021
 • Megbízó Debreceni Egyetem
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Lente-Papp Linda
 • Építész csapat Angi Ágota Melinda, Benke Róbert, Fábry András, Lente Artúr, Mezey Tamás, Mezősi Zsolt, Méhes Andrea
 • Kert- és tájtervezés BORD Építész Stúdió - Waldmann Andrea
 • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
 • Fotó Bujnovszky Tamás