Az egyetemi campus területén megvalósuló Debreceni Innovációs Központ inkubátorházként kutatók és start-up cégek számára biztosít hátteret, ahol az egyetemmel együttműködve, az elméleti kutatástól a prototípus-gyártásig készülnek majd projektek.

Az épületre úgy tekintettünk, mint egy megbízható és teherbíró polcrendszerre, amely képes rendet teremteni az információs és technológiai társadalom hálózatában. A tudás megosztásának csomópontja, amely a legkülönbözőbb emberek és cégek számára biztosít találkozási lehetőséget kutatásaik során. A szerteágazó és időben is változó funkciók igényeire egy hangsúlyozottan egyszerű, rugalmasan használható koncepcióval válaszoltunk. A funkciók három szinten rétegződnek egymás fölé, a megérkezés egy hídon keresztül az első emeletre történik, a telken található ligetes domboldalról.

Innovációs Központ véghomlokzatának nappali látványa

Egyszerű kialakítása ellenére az épület egy kisváros struktúráját idézi.

A középső szint működik “főtérként” – itt találhatók a közösségi funkciók: az étkező-, pihenő-, tárgyaló- és coworking területek. Ez a találkozópont elsődleges fontosságú eleme a koncepciónak, éppen ezért az épület nem rendelkezik egyetlen, kitüntetett ponton elhelyezett belső lépcsőházzal. Hálózatszerű alaprajzi rendszernek köszönhetően elméletileg bármely szabad rasztermezőben kialakítható lépcső. Így a vertikális közlekedés szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a “főtéren” való áthaladást.

Innovációs Központ - beltér

Az épület tartószerkezetét úgy alakítottuk ki, hogy alkalmazkodjon a különböző funkcionális igényekhez.

A legfölső szinten kutatói irodák, míg a földszinten prototípus-gyártásra is alkalmas terek találhatóak. Az üzemszerűen működő földszinten a gyártástechnológiai követelményeknek megfelelően vasbeton szerkezetek adják a szilárd alapot a felső két emelet könnyűszerkezetei számára. Felfelé haladva egy áttört héjszerkezet mögé fa tartóvázat terveztünk. A megújuló építőanyagra való váltással fordítottuk építészeti nyelvre az eltérő funkciókat. Az új épület a környezet védelmére, felelős gondolkodásra hívja fel az egyetem város lakóit. A központban elhelyezett installációkat és belső akusztikai felületeket az egyetemi polgárok maguk gyártják majd le, a campus területén keletkező szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékból.

Az innovatív gépészeti megoldásoknak köszönhetően fenntartható és környezetbarát épület születik.

Levegő-víz hőszivattyúval és hővisszanyerős szellőzéssel biztosítottuk a belső komfortot. A hőszivattyúk elektromos energiával való ellátására napelemek szolgálnak. Mindezek révén egy mérnöki szemléletű, flexibilis és innovatív koncepció jött létre, amely egyszerre képes a funkciót és a gazdaságosságot szolgálni. Az épület a kutatásokat, vállalkozásokat és egyéneket kapcsolja össze, átlátható, funkcionális rendszere az információs társadalom jelképe.

Innovációs Központ - beltér
Innovációs Központ véghomlokzatának nappali látványa
Innovációs Központ véghomlokzatának esti látványa
Innovációs Központ véghomlokzatának nappali látványa
Innovációs Központ látványa a parkoló felől este
Innovációs Központ látványa a parkoló felől nappal
Innovációs Központ hídjai nappal
Innovációs Központ belső tere est
Innovációs Központ illeszkedése a terephez
Innovációs Központ

Projekt info

 • Projekt megnevezése Innovációs Központ
 • Helyszín Debrecen, Magyarország
 • Bruttó szintterület 6 800 m2
 • Tervezés éve 2018-
 • Megbízó Debreceni Egyetem
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Lente-Papp Linda
 • Építész csapat Angi Ágota Melinda, Benke Róbert, Fábry András, Lente Artúr, Lente-Papp Linda, Mezey Tamás, Mezősi Zsolt, Méhes Andrea
 • Kert- és tájtervezés BORD Építész Stúdió - Waldmann Andrea
 • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió, Hollókövi Zoltán
 • Látványtervezés Homologue - Ölbey Zoltán