Koncepciónk szerint a debreceni strandfürdő nem kíván versenyezni más vizes létesítményekkel, hanem valóban újat, egyedit, máshol nem tapasztalhatót nyújt majd. Tervünk egy nagy léptékű fejlesztési stratégiába illeszkedik, hidat képezve a Nagyerdei Stadion és a parkerdőben fekvő Békás-tó környezetének rehabilitált területe között.

A város hosszútávú fejlesztési programjának egyik kiemelt célja, hogy a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. Ennek látványosan megújult elemei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó környéke, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztési terv egyik utolsó eleme a nagyerdei strand. 2015 nyarán a Debreceni Gyógyfürdő Kft. pályázatot írt ki az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont területén lévő strand fejlesztésére. A város részéről alapvető elképzelés volt, hogy az új strand ikonikus jelként egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz kapcsolódva közvetítse a vizes parkerdei élményeket. A tervpályázatot a BORD Építész Stúdió terve nyerte.

A projektet izgalmas kísérletként fogtuk fel: szétfeszítve a fürdők szokásos kereteit, a víz élményét három dimenzióba emeltük.

A strand a Gyógyfürdő meglévő létesítményeihez kapcsolódva, az egykori strand helyén valósult meg. Tekintettel a védett erdei környezetre, a tervezett helyszínrajzi elrendezés jórészt követi az egykori telepítést. A fák, az erdő tömegszerűen öleli körbe a strand által birtokolt tisztást, amelybe koncepciónk szerint mozaikdarabként illeszkednek a különböző élmény elemek. Központban pedig egy szoborszerű, látványos elemet képzeltünk el, amely a vizet és a zöld erdei környezetet más dimenzióba helyezve emeli ki a hely csodás természeti értékeit. Az így létrejött központi látványelem egy vízből készült téglatest, amelyet az erdő inspirálta zöld hullámok hatnak át.

A földrajzi adottságok, a gyógyvíz jelenléte, a védett erdei környezet egyértelműen inspirálóan hatott ránk. Egy kis mesebeli vízfoltot képzeltünk el a sivatagban. Elképzeltük, hogy a vízfelületből varázskezek térbeli tömeget, kockát hajtogatnak. Látni véltük, ahogy az átalakulóban lévő világ élettel telik meg, megjelennek a növények, az állatok, és végül a Nagyerdő, központban a stranddal, az életet és a vizet kínáló oázis központi elemeként.

A koncepció mögött rejlő történet magát a helyszínt mutatja be, felhívja a figyelmet természetes környezetünk védelmének jelentőségére.

A strand egy újonnan létesített gyalogos sétányról közelíthető meg. A Nagyerdei korzó vonalát követő, egyszintes hosszú fogadóépület foglalja magába a főbejáratot, az öltözőket, mosdókat és a food court-ot. Az épületben várhatóan több nemzet konyhája is jelen lesz, melyek egyfelől a strandot szolgálják, másfelől nyitnak a sétány irányába is. Az épület hosszú, lapos tömegére a strand felől lejtős zöldtető fut fel, melynek megjelenése egy zöld hullámra hasonlít majd.

A bejárat felől érkezve rögtön a strand központi látványeleme fogad, mely egy 196m x 26m alaprajzi méretű, 12m magas téglatest. Ez, a minden oldalán nyitott és átjárható elem számos funkciót foglal keretbe, mint ugrómedence, kalandmedence csúszdákkal és vízi barlanggal, úszómedence, termálfürdő, relaxációs zóna, napozóterasz és bárok. Az egyes funkciók között 12m magas vízzel és zöld növényekkel befuttatott falak kanyarognak. A napozóteraszról pedig a Nagyerdő eddig nem látott perspektívából tárul elénk.

A víz és az erdő szokatlan megjelenési formáinak szoborszerű egysége könnyen emlékezetünkbe vési a helyszínt, új jelképet teremtve így a város számára.

A gyerek vízi világ tervezésekor olyan helyet képzeltünk el, amely kalandra hív, ezért is döntöttünk a tematikus koncepció mellett. A Kincses bolygó c. rajzfilm csillagok közt repülő kalózhajója által inspirálva, izgalmas kalóztanyát álmodtunk meg, léghajóval, ágyúkkal és csúszdákkal. A gyerekeknél gyerekmedence, pancsoló, spray park és hullám medence is épült. A gyógyvíz jelenléte végett a parkba természetesen termál medencéket is terveztünk, de található lassú folyó és gyermek színház is. Az Aquaticum Strandfürdő 2020. június 19-én nyit és egész nyáron várja látogatóit.

Projekt info

 • Projekt megnevezése Aquaticum Strandfürdő
 • Helyszín Debrecen, Magyarország
 • Befogadóképesség 4 008 fő
 • Összes nettó vízfelület 5 624 m2
 • Költség 9,5 milliárd Ft (27 400 000 EURO)
 • Tervezés éve 2017-2018
 • Átadás 2020
 • Megbízó Debreceni Gyógyfürdő Kft.
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Kiss Dalma
 • Építész csapat Baráth Dániel, Belányi Zsolt, Gulyás Róbert, Gyárfás Noémi, Hindy Dorottya, Illés Anna, Lente Artúr, Lente-Papp Linda, Mezey Tamás, Móser Balázs, Püspöki Györgyi, Tóth Viola, Ulmann István, Zsólyomi Réka, Zih Kata
 • Kert- és tájtervezés Gardenworks - Doma-Tarcsányi Judit, Waldmann Andrea, Bőcs Beatrix
 • Gépészeti tervezés BORD Épületgépész Stúdió - Hollókövi Zoltán
 • Tartószerkezeti tervezés Hydrastat Mérnöki Iroda - Dezső Zsigmond
 • Makett Limes Model - Csizmazia Géza
 • Kivitelező Hunép
 • Az üveg felületek mintájának tervezője Szőnyegi Zsófia textil tervező képzőművész
 • Az üveg felületek grafikája Rotblau Labor
 • Fotók Bujnovszky Tamás, Illés Anna