Koncepciónk szerint a debreceni strandfürdő nem kíván versenyezni más vizes létesítményekkel, hanem valóban újat, egyedit, máshol nem tapasztalhatót nyújt majd. Tervünk egy hosszabb távú, nagy léptékű fejlesztési stratégiába illeszkedik, hidat képezve a Nagyerdei Stadion és a parkerdőben fekvő Békás-tó környezetének rehabilitált területe között.

A tervezéssel érintett terület a Natura2000 védelem alatt álló Nagyerdő zöld környezetében található. A megbízó egy modern élményeket kínáló városi strand fejlesztését tűzte ki célul, amely dél felől a meglévő gyógyfürdő és -szálló területéhez kapcsolódik. Keleti oldala mentén a város tervei szerint zöld sétány létesül majd, így koncepciónkat ezen új közlekedési tengely figyelembe vételével alkottuk meg. Az összetett funkcionális program és a kivételes környezet mellett a tervezés egyik nagy kihívása volt, hogy hogyan tudunk újat, a régió vagy az ország más élményfürdőitől egyértelműen különbözőt alkotni, miközben közel 6000 négyzetméter vízfelületet hozunk létre.

Aquaticum Strandfürdő madártávlat

A projektet izgalmas kísérletként fogtuk fel: szétfeszítve a fürdők szokásos kereteit, horizontális jellegét, a víz élményét három dimenzióba emeltük.

A strandfürdő központi látványeleme egy kelet-nyugati hossztengelyű, 196m x 26m alaprajzi méretű, 12 m magas téglatest. Ez a minden oldalán nyitott és átjárható elem számos funkciót foglal keretbe, mint termálfürdő, relaxációs zóna, úszómedence, csúszdák, napozóterasz és bárok. Az egyes funkciók között 12 m magas vízfalak kanyarognak, víztükrökkel, vízesésekkel és vízfátyollal. Így az épület három dimenzióban tárja elénk a víz látványát, ahol a különböző szintek és elemek közötti átjárás, a vertikális és horizontális közlekedés is egy nagy kaland részévé válik.

Aquaticum Strandfürdő vizes élmények

Az erdő zöld szőnyegében egy izgalmas, csillogó élményközpontot helyeztünk el, melynek víz és építészet egyenrangú részei.

A természettel való aktív kapcsolat kiemelt szempont volt: meghatározóak a környezet fái, az erdő tömegszerű megjelenése és a tisztás, amelybe mozaikdarabként illeszkedik a három dimenzióssá tett víztömeg. Enyhén hullámzó, lágy vonalvezetésű táj vezet a vízfelületekhez: e domborzat finoman tagolja, differenciálja a területet, miközben befogadja és elrejti a kiszolgáló funkciókat. A fejünk felett úszó látvány és élmények ígérete mágnesként vonz a közelebb lépésre, a körbejárásra. Az élményelemek vidám zsivaja azonban a Nagyerdő irányába haladva fokozatosan elcsendesül, hogy átadja a helyet a természet pihentető csendjének.

Aquaticum Strandfürdő vízesés
Aquaticum Strandfürdő vizes élmények
Aquaticum Strandfürdő madártávlat
Aquaticum Strandfürdő madártávlat
Aquaticum Strandfürdő front
Aquaticum Strandfürdő belső

Projekt info

  • Projekt megnevezése Aquaticum Strandfürdő
  • Helyszín Debrecen, Magyarország
  • Tervezés éve 2018-2019
  • Várható átadás 2020
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Koordináló építész Kiss Dalma
  • Építész csapat Belányi Zsolt, Benke Róbert, Gulyás Róbert, Gyárfás Noémi, Hindy Dorottya, Illés Anna, Lente Artúr, Lente-Papp Linda, Mezey Tamás, Móser Balázs, Püspöki Györgyi, Szarka Gábor, Tóth Viola, Ulmann István, Zsólyomi Réka, Zih Kata
  • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió, Hollókövi Zoltán
  • Látványtervezés Homologue - Ölbey Zoltán