Az épület a borászatok ipari világát, és annak komplex technológiai hátterét egészen új perspektívából, egy múzeumszerű térben mutatja be. Tervezésekor ugyanakkor elsődleges szempont volt, hogy a tájra jellemző kis léptékű épületek között ne jelenjen meg egy azoktól eltérő méretű ipari építmény.

A helyszín a Világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidék központja, Mád, ahol a kis cseréptetős épületek, szűk utcák, a bor illata teremt különleges atmoszférát. Az apró pincegádorok szerves részei a településképnek, az utcák alatt pedig ősi borospincék szövevényes rendszere található. A táj jellemző eleme a teraszos kialakítású szőlődombokon található karakteres kő támfalak. Ebbe a környezetbe, mozaikszerűen épült be az új HOLDVÖLGY borászat: tömegét a lejtős domboldal rejti,  mely a felszínen csupán egy kanyargó, kőből rakott támfalként jelenik meg a faluképben.

Holdvölgy - drónfotó

Zöldtetője alatt egy múzeumszerű teret hoztunk létre, ahol a borkészítés high-tech eszközei kiállítási tárgyakként jelennek meg.

Rejtőzködés és átláthatóság, élő, ipari funkció és múzeumi tisztaság látszólag ellentmondanak egymásnak. Azonban ahogyan a borkészítésben, az új épületben is a tradíció és a mai technológia együttesen hozzák létre a minőséget. Mád község régi, hagyományos beépítésű településszövete és a hozzá tartozó szőlődomb találkozásánál ötszáz év alatt épült ki az a 2 km hosszú, több szintes, labirintusszerű pincerendszer, amely a telek alatt a föld mélyében húzódik. Ehhez csatlakozik az új borászat. A pince és a felszín találkozásának síkja, a szőlő feldolgozásának helyszíne, kitüntetett pontja a területnek, amely egyben látogatók fogadására is alkalmas.

Holdvölgy, üzem

A kanyargó kőfalak mögött rejtőző épület természetes módon illeszkedik az épített és táji környezethez is.

Az épületen végighaladva a zöld domboldalról, tiszta, fehér „kiállítási tereken” át jutunk el a régi pincerendszer ódon járataihoz. A szőlőfeldolgozás folyamata víztiszta üvegfelületeken keresztül teljes mértékben átlátható. Így az épület egy fontos üzenetet is közvetít: nincs mit titkolnia és takargatnia – a titok nyitja, a bor megszületése nem itt, hanem a föld alatt, a pincerendszer mélyében történik.

Holdvölgy, pince

Díjazott projekt:

 • A'Design award bronz díj logo
  A'Design Award

Holdvölgy - drónfotó
Holdvölgy, drónfotó
Holdvölgy, hátsó homlokzat támfallal
Holdvölgy, hátsó homlokzat gádorral
Holdvölgy - üzemi oldal
Holdvölgy homlokzati részlet
Holdvölgy, üzem
Holdvölgy, üzem
Holdvölgy, pince

Projekt információ

 • Projekt megnevezése HOLDVÖLGY
 • Helyszín Mád, Magyarország
 • Összes nettó alapterület 1 220 m2
 • Átadás éve 2013
 • Megbízó Moonvalleywines Kft.
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Építész csapat Benke Róbert, Haraszti Lívia, Pém Ildikó, Szeif Zsuzsanna
 • Fotók Palkó György, Bujnovszky Tamás