Debrecen első "A" kategóriájú irodaházát, csúcskategóriás ipari termékként álmodtuk meg: a számítógépekhez hasonlóan az épület belsejét, mint a nyomtatott áramkörök és chipek professzionálisan megtervezett rendszerét, a brandet reprezentáló egyedi, futurisztikus üveghéjba foglaltuk.

Az irodaház Debrecen város központjában, a Nagyerdő és az egyetemi campus közvetlen közelében található. A telek lokációja alapvetően kiváló, de fontos tényező, hogy bár középületek szomszédságában, közvetlen a lakóövezet határán helyezkedik el. Elsődleges feladatunk volt tehát a lépték helyes meghatározása, a tömegalakítás és az intimitás védelme. Figyelembe véve az irodaház méreteit és alkalmazkodva a környezethez, az épületet három fő tömegre osztottunk, melyeket nyaktagokkal kapcsoltunk egymáshoz. Az irodaszárnyak magassága, a szintek száma a környező tömegek méreteihez igazodva földszint + 3-4-5 szintesek. A homlokzat az érkezés irányából nyitott, a környező lakóövezet irányában pedig zárt.

A telekhatár mentén széles, intenzív zöld sávot alakítottunk ki, megőrizve a már itt álló fákat, és további védelmet nyújtva az itt élőknek.

Az érkezés az épülethez a Tüzér utca felől történik. Parkolásra közvetlen a ház előtt, vagy az épület alatti egy szint mélygarázsban is lehetőség nyílik. Az épület bejáratát az irodatömböket összekötő zónákban alakítottuk ki. Itt elegáns lobby, tágas étterem és kávézó szolgálja a dolgozók igényeit. Minden épületszárny saját közlekedőmaggal és kiszolgáló egységgel rendelkezik, de a szárnyak minden szinten átjárhatóak. A felsőbb szinteken összesen mintegy 20.000m2 rugalmasan alakítható irodaterület található.

Az épületet borító funkcionális szerkesztésű héj, látványos, cakkos motívuma az áttetsző rétegeknek köszönhetően a legkülső síktól az épület tartószerkezetéig áthatja a házat.

Az építészeti koncepciót egy mindannyiunk számára nélkülözhetetlen munkaeszköz, a modern világ szimbóluma, a komputer inspirálta. Egy számítógép belsejében a chipek és áramkörök professzionálisan megtervezett motorként működnek, míg a gép külseje az ipari formatervezés eredménye, melyen a kapcsolók, lamellák, kijelzők észrevétlen egységbe rendezve jelennek meg, márkává minősítve ezzel a terméket. Ennek megfelelően koncepciónk szerint az épület belseje magasan komfortos, környezettudatos, energia hatékony, fenntartható megoldásokkal készült termék, mely egy kiválóan megtervezett, egyedi dobozba lett csomagolva.

A Forest Offices Debrecen épülete a fővárost követően az első olyan irodaépület, amely LEED Gold minősítést kapott.

A tartószerkezet, a homlokzati kialakítás és dizájn egyedi kombinációja tökéletes hővédelmet ad az épületnek és jelentősen hozzájárul annak energiahatékonyságához. A keleti és nyugati homlokzatok döntött üveg paneljei védik az épületet a közvetlen hőterheléstől, ugyanakkor természetes fénnyel árasztják el a belső irodatereket, növelve az épület well-being szintjét. Az épület fő homlokzata egyben a déli homlokzat is, melynek dizájnja szintén a hőterhelés elleni védekezést segíti. Az épületszerkezetben egyébként is szükséges merevítő falak a déli homlokzatra lettek csoportosítva, lyukarchitektúrával formálva. A V alakban áttört merevítő falak elé egy-egy, egyedileg tervezett üveg pajzs került. Az oldalhomlokzatok karakterét meghatározó döntött síkok a főhomlokzaton tehát egyedi V-motívum formájában térnek vissza, egységes megjelenést hozva így létre.

Projekt info

  • Projekt megnevezése Forest Offices Debrecen
  • Helyszín Debrecen, Magyarország
  • Bruttó szintterület 34 800 m2
  • Átadás éve 2018
  • Megbízó Forest Offices Debrecen Kft.
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió Kft.
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Koordináló építész Vágvölgyi É. Eszter

  • Építész csapat Angi Ágota Melinda, Benke Róbert, Gyárfás Noémi, Gulyás Róbert, Mezey Tamás, Tolvaj Tamás, Zih Kata, Zsólyomi Réka
  • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
  • Tartószerkezeti tervezés Hydrastat Mérnöki Iroda - Zsigmond Dezső
  • Fotó Palkó György