Debrecen első "A" kategóriájú irodaházát, csúcskategóriás ipari termékként álmodtuk meg: a számítógépekhez hasonlóan az épület belsejét, mint a nyomtatott áramkörök és chipek professzionálisan megtervezett rendszerét, a brandet reprezentáló egyedi, futurisztikus üveghéjba foglaltuk.

Debrecen üzleti épületeinek meghatározó szereplője környezettudatosság szempontjából is egyedülálló: a megbízás magas komfortfokozatú, környezettudatos és fenntartható irodaépületre szólt. Közel a Nagyerdőhöz és az egyetemi kampuszhoz, infrastrukturálisan kiválóan ellátott területen valósult meg a 22 000 négyzetméter irodateret magába foglaló épület.

A flexibilisen használható tereket három épülettömegre bontva egy többrétegű és többsíkú üvegdobozban helyeztük el.

A városközponttól mindössze tíz percre, zöld környezetben fekvő telek előnyeinek kihasználása mellett építészeti eszközökkel kezelni kellett azt az ellentmondást is, hogy a kijelölt terület forgalmas középületek és csendes lakóövezet közé ékelődve helyezkedik el. Elsődleges célunk volt egy olyan épülettömeg kialakítása, ami képes áthidalni az eltérő funkciójú városi övezetek léptékkülönbségét. A szabadonálló épület eltérő struktúrájú homlokzati felületekkel rendelkezik, alkalmazkodva a szomszédos épületek követelményeihez. A lakókörnyezet felé zártabb oldalát mutatja, hogy biztosítsa annak intimitását. Ezzel szemben az érkezés oldalán az épület felnyílik, a szárnyakat összekötő nyaktagok előtt elegáns bejárati tereket létrehozva. A belépőket tágas lobby, étterem és kávézó fogadja.

A telekhatár mentén széles, intenzív zöld sávot alakítottunk ki, megőrizve a már itt álló fákat, és további védelmet nyújtva az itt élőknek.

Kiemelten környezettudatos, LEED Gold minősítésű, energiafelhasználás és üzemeltetés szempontjából egyaránt hatékonyságra fókuszáló irodaházat terveztünk. Az épület átlátható, tiszta, funkcionális szerkesztésű. Külső héja egyfajta vízió, mely több rétegben megtöri a fényt és visszatükrözi környezetét. Ez biztosítja az épület modern, futurisztikus megjelenését, egyedi, összetéveszthetetlen arculatát. A hosszoldalak szögben döntött üvegfelületei a benapozás ellen védenek, és egyedi karakteret kölcsönöznek a homlokzatnak. Az irodatornyok rövid oldalait karakteres, V-alakban áttört vasbeton merevítő falak zárják, az előtte álló, üvegrétegen konzekvensen jelenik meg az oldalhomlokzatok vonalvezetésének mintázata. Az épületet borító funkcionális szerkesztésű héj, látványos, cakkos motívuma tehát homlokzatainak áttetsző rétegződése által a legkülső síktól az épület tartószerkezetéig áthatja a házat.

A koncepciót mindannyiunk munkaeszköze, a modern világ szimbóluma, a számítógép inspirálta, amelynek belsejét chipek között cikázó áramkörök hálózzák be, a külseje ipari formatervezés eredménye, amelyen a kapcsolók, lamellák, kijelzők észrevétlen egységbe rendezve jelennek meg.

Ennek megfelelően az épület belseje magasan komfortos, környezettudatos, energiahatékony, fenntartható megoldásokkal készülő termék. Ezt a terméket pedig egy kiválóan megtervezett, egyedi dobozba zártuk: a többrétegű, transzparens üvegszerkezet mögül átsejlik a belső működés, így kívülről is exkluzív megjelenést, megbonthatatlan egységességet sugároz. Ez a játékos szerkezeti–geometriai forma izgalmas, az open office-ban jól érvényesülő belső tereket hoz létre. A közös területek (lobby, étterem) tervezésénél alapelemként vettük a külső tér integrálását a házba, ezért számos zöld falat és természetes anyagot alkalmaztunk.

Projekt info

 • Projekt megnevezése Forest Offices Debrecen
 • Helyszín Debrecen, Magyarország
 • Bruttó szintterület 34 800 m2
 • Átadás éve 2018
 • Megbízó Forest Offices Debrecen Kft.
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió Kft.
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Vágvölgyi É. Eszter

 • Építész csapat Angi Ágota Melinda, Benke Róbert, Gyárfás Noémi, Gulyás Róbert, Mezey Tamás, Tolvaj Tamás, Zih Kata, Zsólyomi Réka
 • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
 • Tartószerkezeti tervezés Hydrastat Mérnöki Iroda - Zsigmond Dezső
 • Fotó Palkó György