Stúdió

Rólunk

A BORD Építész Stúdió 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy időtálló karakterrel rendelkező, inspiratív helyeket hozzon létre. Stúdiónk budapesti székhelye mellett Debrecenben és Zürichben is működtet irodát és közel 40 mérnököt foglalkoztat. Irodánk különböző léptékű és funkciójú beruházások építészeti tervezésével foglalkozik, valamint a környezettudatos és fenntartható tervezés jegyében saját épületgépész és tájtervező műteremmel is rendelkezik. Így projektjeink számára teljes körű design és mérnöki hátteret nyújtunk a programalkotástól a tervezési folyamatokon át a megvalósulás fázisáig.

Feladatunknak tekintjük, hogy megbízóink álmait a legmagasabb építészeti színvonalon, egyedi karakterű épületekben keltsük életre.

Büszkék vagyunk rá, hogy munkáinkat intelligens és kreatív építészeti válaszokként tartják számon. Nemzetközi elismerésben részesült projektjeink a Nagyerdei Stadion épülete, a Nagyerdei Park rehabilitációja, a Korda Filmpark látogatóközpontja, a mádi Holdvölgy és az Etyeki Kúria Borászat épületei. Frissen átadott munkáink között olyan sikeres projektek szerepelnek, mint a Forest Offices Debrecen és a Péterfia Corner épülete. Aktuális projektjeink között pedig megemlítenénk a debreceni Strandfürdő fejlesztést, a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a pesti Duna-parton épülő Allure Residence lakóparkot, valamint a Nemzeti Korcsolyázó Központot.

Csapatunkról

A munkáink egyedi hangulatát megalkotó tervező, irodánk alapítója és vezető tervezője, Bordás Péter építész. A stratégiai döntésekről a BORD vezetősége dönt – Bordás Péter, Benke Róbert, Hollókövi Zoltán, Mezey Tamás, Pém Ildikó, Tolvaj Tamás és Zih Kata. Stúdiónkban a jól szervezett, precíz munkáért lendületes és kreatív építészekből, valamint tapasztalt mérnökökből álló csapat felel. Hiszünk a választás és a lehetőség erejében, lelkesítjük és támogatjuk kollégáinkat, hogy a számukra legelőnyösebb területen tudjanak kiteljesedni.

Filozófiánk

Tudjuk, hogy a legjobb épületek mindig a megbízóinkkal való őszinte és nyitott kommunikáción alapuló együttműködésből születnek. A projekt sikere érdekében gyakran már a programalkotás fázisában bekapcsolódunk a munkába. A tervezést mindig a környezet és a lehetőségek körültekintő elemzésével kezdjük. Fontos számunkra, hogy épületeink illeszkedjenek természetes környezetükbe, tiszteljék a múlt emlékeit, ugyanakkor kortárs alkotásként jelenjenek meg. Minden helyszín és tervezési program egyedi, ezért minden általunk készített építészeti válasz egyszeri és megismételhetetlen.

Nem követünk semmilyen stílust, mert a valódi karakter időtlen.

 A hely meglévő értékeiből táplálkozva erős, egyedi karaktert adunk épületeink számára. Minden projektet egy történet köré építünk fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig munkánkat és ruházza fel egyéniséggel épületeinket.

Olyan különleges helyet teremtünk, ahol jó lenni, mely környezet megnyugtat, feltölt és alkotásra ösztönöz.

Természet
A természetben rejlő erő lelki és fizikai jólétünk alapja. Ezért munkánk során nem hozunk létre éles határvonalat külső és belső terek között. A táj és az épület egy kompozíciót alkot. A környezet így természetes módon válik életünk részévé, harmonikus légkört teremtve körülöttünk.

Tér
A különböző arányokkal rendelkező terek eltérő hangulatot teremtenek. Ebből kiindulva gyakran tervezünk olyan térsorokat, ahol jelentősen eltérő léptékű tereket és tömegeket sorolunk egymás után. Így munkáinkat izgalmas, ritmikus térkapcsolatok és dinamikus megjelenés jellemzi.

Fény
A belső terek kialakításakor a természetes fényt, mint negyedik dimenziót használjuk. A természetes fényfoltok megfelelő használata által izgalmas átlátások és tükröződések hozhatók létre. Segítségével irányíthatjuk a figyelmet, érzelmeket ébreszthetünk, és pezsgő, vagy akár intim, meditatív tereket is teremthetünk.

Az építészet egyik legfontosabb feladata közösségépítő szerepében rejlik. Ezért fontos számunkra, hogy az általunk tervezett helyek építsék az emberi kapcsolatokat, párbeszédet kezdeményezzenek, elősegítve ezzel egy egymást elfogadni képes, segítőkész társadalom alakulását.

Célunk, hogy épületeink friss, modern, ugyanakkor elegáns és maradandó alkotások legyenek, hogy értéket hagyjunk örökül a jövő generációi számára.

Megjelenések

Díjak

 • Építőipari Nívódíj 2018.

  Dóczy Lakópark

 • Építőipari Nívódíj 2015.

  Debreceni Nagyerdei Stadion

 • Bronze A'Design Award 2018.

  HOLDVÖLGY

 • Csonka Pál Emlékérem 2014

  Debreceni Nagyerdei Stadion

 • Equitone Építész Pályázat 2018 I.díj

  Péterfia Corner

 • Creaton Építész Pályázat 2013 II.díj

  Etyeki Kúria Borászat