Az elmúlt években több, városépítészeti szempontból is jelentős épületünk valósult meg Debrecenben. Ezek közül kiválasztottunk néhányat, melyek mindegyike a Nagyerdőhöz köthető. Meghívtuk és körbevezettük a sajtót, elmeséltük az épületek mögött rejlő koncepciót és megmutattuk a Nagyerdőhöz való kötődésük sokszínűséget.

Első és legnagyobb debreceni munkánk a Nagyerdei Stadion multifunkciós központja, valamint a környező Natura2000-es park rehabilitációja volt. Azóta megterveztük Kelet-Magyarország első csúcskategóriás irodaházát, a Forest Offices-t. Idén ősszel pedig átadtuk a Nemzetközi Iskola épületét. A Strandfürdő, a nagyerdei parkerdő vizes élményeit hirdető új ikonikus épület, jelenleg építés alatt. A fenti a négy helyszín adta a sajtó bejárás vezérfonalát, hiszen mind a négy a Nagyerdőhöz köthető, amely az elmúlt évtizedben hatalmas átalakuláson ment keresztül.

De miért is különleges helyszín a Nagyerdő?

A több mint 1000ha kiterjedésű Nagyerdő Natura2000-es, országos védettségű természeti terület, ahol a 100 évnél is idősebb tölgyfák számos védett állat-, növény- és gombafaj számára nyújtanak menedéket.

A Nagyerdő parkerdei része ezzel együtt Debrecen város egyetlen, legnagyobb egységes parkja is, melynek szerepe tájképi és rekreációs szempontból is kiemelkedő. Több évtizedes elhanyagolás után a parkerdő rehabilitációja a 2010-es évek elejére elengedhetetlenül szükségessé vált. A város hosszútávú fejlesztési programjának tehát egyik kiemelt célja volt, hogy a parkerdő a városhoz méltó, meghatározó rekreációs központtá váljon.

A fejlesztés első eleme és egyben a nagyerdei fejlesztések katalizátora, az 1930-as években épült szabadtéri atlétikai stadion helyén épült Nagyerdei Stadion multifunkciós létesítménye lett.

Mit láttunk most? A 2014-ben átadott stadion multifunkciós épülete a parkszinten található szolgáltatások által mára láthatóan aktívan kapcsolódik a város vérkeringéséhez. A levegőben vezetett erdei sétány, mely a stadiont övezi, valós átmenetet képez a parkerdei világ és az épület között, ahol rendszeresek a különböző fesztiválok, koncertek és egyéb rendezvények. A futópálya vonzza a mozogni vágyókat, a Ködszínház a családosokat. A stadion épülete további fejlesztéseket generált. 2015-ben a Békás-tó és környéke is megújult, benne a Nagyerdei Szabadtéri Színpaddal.

A parkerdő hosszú távú fejlesztési koncepciójának egyik utolsó eleme a Stadionnal szemközt épülő Strandfürdő, mely várhatóan május elején nyitja meg kapuit.

A nagyerdei fejlesztések során létrejött épületek soha nem rekedtek meg önmaguk keretein belül, hiszen céljuk, hogy olyan a parkkal, az erdővel együtt lélegző tereket és szolgáltatásokat nyújtsanak, melyek a város közösségi életének alappillérei.

Túránkon természetesen bejártuk a frissen átadott Nemzetközi Iskola épületét is, mely a központtól északra, Debrecen egyik kertvárosában, Pallagon, mégis közvetlen a Nagyerdő határán található. Távol a várostól és a parkerdőtől, a Nagyerdő itt vad, összefüggő erdőterület képét mutatja, melynek szegélyén jól érvényesül a közösséget szimbolizáló kör koncepciót megtestesítő iskolaépület.