A debreceni Nagyerdő története több száz évre tekint vissza, ma Natura2000 védettséget élvező közpark és Debrecen városának kulcsfontosságú zöldterülete. Rekreációs célú fejlesztésének egyik katalizátora lett a BORD Építész Stúdió által tervezett Nagyerdei Stadion.

A projekt a helyszínt és annak történetiségét figyelembe véve kitüntetett hellyé transzformál egy méltatlanul elhanyagolt területet. 1933-tól 1970-ig működött itt a jelenlegi stadion elődje, Magyarország első ilyen létesítménye: egy földsáncokkal körbevett labdarúgó- és atlétikai pálya. Az új sportlétesítmény így egy 80 éves tradíciót visz tovább és emel át a 21. századba, új réteget létrehozva a nagy múltú helyszínen.

A tervezés során az egyik fő kérdés az volt, milyen is a jövő stadionja és hogyan hangolható össze a táji és városi környezettel. A válasz egy nyitott, dinamikus, tiszta és flexibilis közösségi tér, egy multifunkcionális központ, amelyben sport, kultúra és szórakozás kapcsolódik össze.

Feladatunk volt, hogy szem előtt tartva a Nagyerdő védett élővilágát, egy új, élhető városi parkot hozzunk létre, mely helyet teremt egyaránt sportolásra, szórakozásra, kikapcsolódásra és pihenésre is.

Ennek központi elemeként terveztük a Nagyerdei Stadion épületet, melyet a park szintjén elhelyezett 7000m2 szolgáltatás: éttermek, kávézók, teraszok és rendezvényterek létesítése által kapcsoltunk be a város vérkeringésébe.

A fák a terület karakterének alapvető meghatározói: az egykori lelátó földsáncai mentén szinte zárt tömeget képeznek. Hogy ezt az erőteljes vonalat feloldjuk, a fák lombkoronájának szintjén kanyargó, önmagába záruló, lebegő járda vezeti fel az épület koreográfiáját. Ennek az útnak az energiája „feszíti ki” a koncepciót egészen a lelátó tölcséréig, tágas és szűkülő terek ritmikus váltakozásával.

Az épületet övező levegőben vezetett sétány, mint építészeti elem határolja, és definiálja a park belső, aktívan használt területeit, mintegy átmeneti zónát képezve az érintetlen természet és a mesterséges, épített világ között.

Az épületet körbezáró, 10m széles, 1100m hosszú sétaút fel-le kanyargó szerkezete több helyen játékosan áttört, izgalmas látványt nyújtva a park használóinak az év minden napján. Azonban sport események alkalmával a szurkolók is ezen az útvonalon érkeznek a stadion nézőterének bejárataihoz. A Le Corbusier-i modulor szerkesztési szabályait alapul véve, meglepő arányú, széles, ugyanakkor alacsony nyílások vezetnektnek a nézőtér monumentális belső terébe. Az egész világon egyedülálló szektor-szélességű megnyitásokon át kilépve a lelátóra, a hatalmas tér élménye a közösségben való feloldódást szolgálja.

A környező erdei világ a lelátó minden pontján érzékelhető, elválaszthatatlanul összekapcsolva a stadiont a hellyel, ahol megépült.

Az épület formájának meghatározó eleme a szabályos parabola keresztmetszetű lelátó „tál”. Finoman megdöntve azt, az épület belsőből, a tető felett kilátás nyílik a fák lomkoronájára. A pályától vizuálisan és funkcionálisan elemelkedő lelátó tartószerkezet a sarkokon is ívesen fordul át. A nézőtér energikus formáját már építés alatt „a futball operaháza”-nak nevezték.

A lombkoronaszinten lampionként „lebegő” héjat teflonbevonatú membrán borítja. A természeti környezetbe és a városi szövetbe jól illeszkedő, visszafogott, légies épület szerényen a közösségi létet helyezi középpontba, mégis az épület a város egyik legfontosabb jelképévé vált.

Nagyerdei Stadion légifotó
Nagyerdei Stadion homlokzata
Nagyerdei Stadion felvezető passzázs
Nagyerdei Stadion belső tere
Nagyerdei Stadion fák között kanyargó kiemelt ösvény
Nagyerdei Stadion fák között kanyargó kiemelt ösvény
Nagyerdei Stadion fák között kanyargó kiemelt ösvény
Nagyerdei Stadion felvezető passzázs
Nagyerdei Stadion szerkezete
Nagyerdei Stadion lelátó
Nagyerdei Stadion öltöző
Nagyerdei Stadion homlokzati részlete
Nagyerdei Stadion homlokzati részlete
Nagyerdei Stadion homlokzati részlete

Projekt info

 • Projekt megnevezése Debreceni Nagyerdei Stadion
 • Helyszín Debrecen, Magyarország
 • Befogadóképesség 20 020 fő
 • Költség 12,5 milliárd forint
 • Átadás éve 2014
 • Projekt fejlesztő Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft.
 • Generáltervező BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Építész csapat Benke Róbert, Gulyás Róbert, Holovits Annamária, Láris Barnabás, Mezey Tamás, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás, Zih Kata
 • Kert- és tájtervezés Gardenworks Kft.
 • Gépészeti tervezés Hollókövi Zoltán, Farkas Sándor
 • Szerkezettervezés Hydrastat Mérnöki Iroda Kft.
 • Kivitelezés Hajrá Debrecen Konzorcium
 • Fotó Bujnovszky Tamás, Palkó György