Az almából érlelt cider Magyarországon még újszerű ital, azonban készítése Európában több évszázados múltra tekint vissza. Az őszt, az aranyló napfényt, a lombok és gyümölcsök meleg színeit és illatait zárja magába, Koncepciónk is ezt a hangulatot megragadva, valamint a környezetből merítve építkezik.

Ősszel, a gyümölcsök beérésével teljesedik ki a természet körforgása. Gazdag színek, aromák és textúrák veszik körbe az embert, egy skót kockás gyapjú pulóver melege, a szüret közösségi élménye a szabad ég alatt – mindezek esszenciája: a cider. Az etyeki Öreghegy oldalába tervezett épületünkben szimbolikusan testet ölt a jellegzetes aromájú ital.

A skót kocka sajátos geometriája által inspirálva, a hagyományos magastetős forma átalakul és új téri megjelenés bontakozik ki.

A domboldalból “előbújó” épülettömegeket a lejtőre merőlegesen soroltuk egymás mellé, a régi pince lejártokhoz hasonló módon. Füzérszerűen, egymáshoz képest függőlegesen és vízszintesen is eltolva csatlakoznak egymáshoz az egységek, követve a domboldal lejtését és a funkciók által adott igényeket. Igazodnak a környék meglévő telekosztásainak irányultságához és a helyi építési előírásokhoz, miközben megragadó és egyedi megjelenést kölcsönöznek az épületnek. A hagyományos tetőfelületek alatt az ipari termelés által megkövetelt funkcionalizmus találkozik a vendégfogadás eleganciájával.

A domb által félig betakart épület modern, dinamikus, mégis jól illeszkedik környezetébe.

Az épületben a különböző funkciók három szinten, logikusan elkülönítve helyezkednek el. A terepszint alatt, csarnok méretű tér fogadja be az üzemi területeket, amelyeket egy gazdasági udvarról tártunk fel. Fölötte lebegnek a vendégterek, ahonnan teljes panoráma nyílik és az üzembe is bepillanthatunk. A legfölső szinten, az átértelmezett nyeregtetők “padlásterében” kiszolgáló, üzemeltetési és gépészeti terek találhatók.

Cider - axonometria
BudaPrés Cider üzem madártávlati nézete
BudaPrés Cider üzem nézete
BudaPrés Cider üzem madártávlati nézete
BudaPrés Cider üzem belső tere
BudaPrés Cider üzem esti látványa

Projekt info

  • Projekt megnevezése BudaPrés gyümölcsfeldolgozó
  • Helyszín Etyek, Magyarország
  • Összes nettó alapterület 910 m2
  • Tervezés éve 2018-
  • Megbízó BudaPrés Kft.
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Koordináló építész Benke Róbert
  • Építész csapat Hompók Zsófia, Mezey Tamás, Tolvaj Tamás, Kulcsár Emese
  • Tájépítészet BORD Építész Stúdió - Waldmann Andrea
  • Épületgépészet BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
  • Makett Limes Model Kft. - Csizmazia Géza