Borászat és építészet

június 4, 2025

Stúdiónk az elmúlt évtizedben számos borászatot tervezett, melyek mindegyike egyéni karakterrel rendelkező, sikeres beruházásként működik, és amelyekben az épület dizájn jelentős mértékben hozzájárul a márka hírnevéhez. Felmerül a kérdés: Milyen tervezési elvek állnak a háttérben? Mitől lesz értékálló és izgalmas egy épület? A kérdésekre válaszolva öt megépült borászati épületünket hívjuk segítségül.

A rendezett struktúra jelentősége

Mint minden épület, egy borászat megtervezése is a megbízó álmával kezdődik. A beruházás programjának megszületése során megfogalmazódnak az alapvető igények, a beruházás célja, a brand, a borászat tervezett éves átlag kapacitása (hl/év), a lépték, méretek, a technológiai igények és a budget. Sokszor a borászat kiegészül vendéglátási funkciókkal, mint étterem, bár, borkóstoló-, borbíráló-, vagy egyéb rendezvényterek, esetleg szálláshelyek, de a bonyolult funkcionális kapcsolatok kulcsa mindig a tiszta és rendezett alaprajzi struktúra.

A tájba illeszkedésről

Az építész felelőssége, hogy értékálló és fenntartható létesítményt alkosson. Ehhez elengedhetetlen a program megértésén túl a helyszín adottságainak, kultúrájának, hagyományainak megismerése. A helyi értékek felfedezése, megőrzése és kiemelése kiemelkedően fontos tervezési szempont. Történelmi borvidékeink több száz éve kialakult tájképe is ilyen védendő érték. A Sauska Tokaj az érintetlen természetben, a mezőgazdasági tájban helyezkedik el, koncepcióját a táj szépsége, a landart művészet inspirálta. Az épület könnyedén lebegő, organikus formái finoman illeszkednek a szőlővel borított Tokaj-hegyaljai világörökségi tájképbe. A szekszárdi Lajvér Borház is a természetbe komponált épület, ahol a geometrikus tömegek fiókszerűen bukkannak elő a Lajvér-patak mentén emelkedő teraszos domboldalban.

Kapcsolat az épített környezettel

Amikor a tervezési helyszín épített környezethez csatlakozik, akkor a meglévő épületek léptéke, tömege is meghatározó. A borairól híres etyeki Öreghegyen a szőlőültetvények és a köztük megbújó magastetős kis présházak látványa jellemzi a látképet. Az Etyeki Kúria és a BudaPrés Cider épületei ugyanazon domboldalon épültek, mégis más karakterrel rendelkeznek. A kis tömegek és terek arányaival való játék eredményeképp az Etyeki Kúria épületét kisebb magastetős épületek csoportos kompozíciójaként terveztük meg. A látogatói útvonalon különböző geometriájú, kisebb-nagyobb tereket fűztünk egymás után sorban, különleges ritmikát és dinamikát teremtve így a belső terekben. A kinn és benn határvonalát elmosva, a belső terek kitágultak és jól érzékelhető a tágabb környezet és a természet is.

A BudaPrés Cider esetében a hagyományos nyeregtetőt gondoltuk újra és egy transzformációs kísérlettel izgalmas, modern épülettömeget alkottunk. Ezen újszerű élmények, szokatlan terek frissítően, gondolatébresztően hatnak, miközben a helyi hagyományokat is megidézik.

A mádi Holdvölgy borászati üzemét teljes egészében a terepbe integráltuk, egy meglévő történeti pincelabirintushoz kapcsolódóan. A koncepciónak köszönhetően továbbra is zavartalanul érvényesül a sok száz éves település gádorokkal és támfalakkal formált látványa.

Izgalmas és maradandó értéket alkotni

A természetes fény és megvilágítás tudatos komponálásával olyan helyeket tudunk létrehozni, amelyek megérintenek. A Sauska Tokaj erjesztőterében karcsú acél oszlopok kötegei emelik a terepszint fölé az étterem és bár tálszerű formáit, és a mennyezeten bekúszó természetes fény szinte szakrális atmoszférát teremt a borkészítés terében.

A fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a részletképzés alapvető szempontok projektjeinkben. A borászati épület hővédelme érdekében az üzemi területeket gyakran a terepszint alá pozícionáljuk, és a nyílászárókat, függönyfalakat is úgy helyezzük el, hogy azok lehetőleg természetes módon árnyékolva legyenek. A Holdvölgy „kisház”, évekig a borászat első otthona volt, melyet egy százötven éves kis tornácos lakóházból alakítottunk át professzionális miniüzemmé. Megőriztük az épület eredeti rusztikus kőfalait és kézműves gondossággal megtervezett modern fa elemekkel egészítettük ki, helyi vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával.

Végső soron elmondható, hogy a számtalan követelmény teljesítésén túl egy épület akkor sikeres, ha a megálmodott építészeti vízió kompromisszumok nélkül meg tud valósulni. Ha az épület jól illeszkedik környezetébe, mégis modern, újszerű, izgalmas és ha a borokon túl maga az építészet is képes elvarázsolni a látogatókat.