Mádtól mindössze néhány kilométerre, Tokaj-Hegyalján épül a Sauska borászat tokaji pincészete. Stúdiónk által tervezett nem mindennapi épület életre kelti a Padi-hegyet, különlegesen izgalmas célpontot hozva létre a borkedvelők és az építészet rajongói számára.

A jól ismert Sauska borászat, mely csaknem két évtizede a villányi és a tokaji borvidék egyik vezető borászata, most új birtokközpont és egy modern üzem építésén dolgozik. A tervezési terület a Padi-hegy, ahol a tájat egyértelműen a történelmi borvidék dűlőinek látványa uralja. A BORD Építész Stúdió azt a megbízást kapta, hogy olyan borászatot álmodjon meg ide, amely méretei ellenére belesimul környezetébe, megjelenésével mégis egyedi, különleges élményt nyújt.

A programnak megfelelően az új borászat nem a hagyományos értelemben vett házszerű ház lesz. A távolból az épületet nézve csupán két, a szőlőben úszó, szoborszerű tál jelenik majd meg. A hegytetőn elhelyezett két lencse, mint kíváncsi szempár tekint ránk. A környék újszerű nyüzsgéssel telik majd meg, az eddig néma Padi-hegyben életre kel a PADI MANÓ.

A koncepció szerint a borászat a hegy déli lejtőjének tetején épül. A két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható területek, borbíráló és  irodatér kapnak helyet, míg a technológiát teljesen a földbe süllyesztve alakítjuk ki. A vendégek az épülethez a főút felől érkeznek majd, északkeleti irányból. Belépve a hatalmas, tálszerű terekbe csodálatos panoráma vár, ahol látványkonyha is kialakítható. A tervezés folyamán meghatározó volt az épületből a környezetre való rálátás, illetve a természettel való szoros kapcsolat, ezért mind a borbíráló teremből, mind az irodatérből közvetlenül kiléphetünk egy-egy hatalmas kilátóteraszra.

Az üzemi területek északi irányból kapcsolódnak a lencsékhez. A borászat ezen része a föld alá süllyesztve, a technológia által kívánt lineáris struktúrával kerül kialakításra. A funkcionális térszervezése tiszta, egyértelmű, a szőlő az üzem nyugati oldalán érkezik, a kész bor pedig a keleti oldalon távozik.

A szőlő az első szinten érkezik be és kerül feldolgozásra, a préselés és az erjesztés pedig az alsó pinceszinten folyik majd. Az acéltartályos és a hordós érlelés a lencsék alatt található hatalmas kör alakú termekben történik. Az üzem és a látogatói területek jól elkülönülnek, a technológia a vendégek előtt rejtve marad. Látványban egyértelműen a szőlő, a természet és a bor érvényesül majd.

A borászat vizuálisan a szőlősorok magasságát követő, tálakba ültetett kertek formájában jelenik meg a Padi-hegy tetején. Az épület nem választható el a tájtól, tömege és homlokzata a környezettel alkot szerves egységet, megőrizve ezzel a csodás hegyaljai látképet.

Projekt info

  • Projekt megnevezése Sauska borászat
  • Helyszín Rátka, Magyarország
  • Bruttó szintterület 3 980 m2
  • Tervezés éve 2014-
  • Várható átadás 2022
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Koordináló építész Kracker Csilla
  • Építész csapat Kéki András, Gulyás Róbert, Móser Balázs, Tolvaj Tamás, Baráth Dániel, Szeifert Dániel
  • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió, Hollókövi Zoltán
  • Tartószerkezeti tervezés Hydrastat Mérnöki Iroda Kft., Dezső Zsigmond

  • Látványtervezés Homologue - Ölbey Zoltán
  • Animáció Mayer Tamás, Bukta Zsolt