A képzeletnek nincs határa, de mi történik, ha a logikai készlet életre kel? Geometriai formák, kicsik és nagyok, négyféle színben. Játékos elemek a játékos tanuláshoz. A Tócóskerti ovi érdekes tömege a mesevilágba kalauzol vissza.

Az épület a debreceni Tócóskertben található, amely a város délnyugati részén, a Tócó-patak mentén fekszik. A kert elnevezés a 18. századi Debrecenre jellemző szálláskertes-ólaskertes település szerkezetből származik, és az egykor a települést övező, gazdasági telephelyekként működő, dúsan termő kertekre utal. A 20. században, a lakótelepek megjelenésével ez a szerkezet ugyan eltűnt, de az elnevezés a múlt emlékét őrzi. A városrész napjainkban is rohamosan fejlődik, már mint aktívan élhető lakóövezet. A meglévő lakótelepek, valamint a tervezett új beruházások jövőbeli igényeihez kapcsolódóan jött létre a Tócóskerti Óvoda fejlesztés.

Az óvoda négy csoportszobával, összesen 100 gyermek nevelésére és oktatására alkalmas. Az épületet a tágas, 7500m2-es telken, avagy kertben, szabadonálló módon, az Egressy Béni térhez kapcsolódóan helyeztük el. Koncepciónban az utcafronton határozott térfalat képzeltünk el, amely akusztikai védelmet, valamint intimitást nyújt a gyerekek számára. Fontos volt, hogy az aktívan használt tartózkodási zónák, mint az udvar és a foglalkoztató helységek a legjobb tájolást kapják, ezért a csoportszobákat a belső udvarra szerveztük. Ezzel ideális foglalkoztató-kert kapcsolatot tudtunk kialakítani.

Eredeti elképzelésünk szerint a funkciókat egy olyan lejtős zöld tető alá terveztük, amelyre fel lehet sétálni. Játszani és kertészkedni lehet az épület tetejére tervezett fűszerkertben. Az elképzelés végül csak részben valósult meg. A lejtős tető nem bejárható ugyan, de a zöld látványa nagyszerűen érzékelhető a kertből az épületre visszatekintve. A ferde zöldtetőből, mint mesebeli házikók emelkednek ki a csoportszobák élénk, színes egységei. Az utcai homlokzat sem marad el játkosságában az udvari mögött. Különböző formájú, színes nyílások jelzik a gyerekeknek, hogy itt egy izgalmas, barátságos világ várja őket.

Projekt info

  • Projekt megnevezése Tócóskerti Óvoda
  • Helyszín Debrecen, Egressy Béni tér
  • Összes bruttó alapterület 1360m2
  • Átadás éve 2022
  • Megbízó Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Benke Róbert, Hompók Zsófia, Kiss Dalma, Mezey Tamás, Méhes Andrea, Zih Kata
  • Gépészeti tervezés BORD Épületgépész Stúdió - Hollókövi Zoltán
  • Fotó Palkó György