A mintegy százötven éves mádi kőház felújítása és bővítése során lecsupaszítottuk az ódon falakat és az ősi alapokat egyedi tervezésű, kortárs építészeti elemekkel egészítettük ki. A kis borászati épületen tisztán látszódnak a különböző építési korszakok, őrizve ezzel a régió és a település gazdag múltjának emlékeit.

A helyszín a történelmi tokaji borvidék leghíresebb dűlőinek otthont adó egykori mezőváros, Mád. Rangját a számos műemlék jellegű épület mellett katolikus és református temploma, valamint az 1792-ben épült barokk stílusú zsinagógája is jelzi. A „borok fővárosaként” is nevezett község életét évszázadok óta a szőlő és a bor határozza meg. A felszín alatt, ahol a kőzet lehetővé tette, már a 16 századtól kezdődően borospincéket ástak. Így ma a jellegzetes és védett településkép alatt, a mélyben pincecsoportok hálózata található, amelyek jelenlétéről a szűk kis utcákon lépten-nyomon felbukkanó pincegádorok és ősi léleklyukak tanúskodnak.

Azt a megbízást kaptuk, hogy Mád belterületén, de kissé távolabb a történeti központtól, tervezzünk egy birtokközpontot egy újonnan létesülő borászat számára. A beruházás első ütemében egy régi, rossz állapotú kőházat kellett ideiglenesen modern borászati üzemmé alakítanunk. Az egykori lakóépület ugyan különösebb építészeti értéket nem képviselt, százötven éves jelenlétével mégis a hely részévé vált. Így a kis parasztház helyreállítása és bővítése mellett döntöttünk, azzal a szándékkal, hogy az ősi kőfalak mellett a kortárs építészet elemei is jelenjenek meg.

A kis borászat komplex programja a parasztház bővítését tette szükségessé. Megőriztük és lecsupaszítottuk a meglévő épület kőfalait és azokat a modern építészeti eszközeivel egészítettük ki, így formáltuk a régit egyedi atmoszférájú, új épületté. A régi épületrészben kapott helyet a fogadótér, a tárgyaló- és kóstolótér, valamint az iroda. A kapcsolódó bővítményben helyeztük el a kis borászati üzemet a laborral és egy újonnan épült lejárattal egy történelmi, 2 km hosszú, többszintes pincelabirintushoz.

Az épület mindössze néhány hónap alatt el is készült és kiválóan működött 2013-ig. Ekkor került átadásra a beruházás következő üteme a szomszédos telken, a nagy borászati épület. A kis parasztház a mai napig a birtokközpont részeként működik, és elsősorban adminisztratív funkciót lát el.

Projekt információ

  • Projekt megnevezése HOLDVÖLGY "kisház"
  • Helyszín Mád, Magyarország
  • Összes nettó alapterület 273m2
  • Átadás éve 2009
  • Megbízó Moonvalleywines Kft.
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Tolvaj Tamás, Pém Ildikó