A nyaraló az a hely, ahol a család minőségi időt tölthet együtt. Az épület célja, hogy helyet adjon a közös játéknak, napfürdőzésnek, sütögetésnek és a hosszú esti beszélgetéseknek - ez a gondolat inspirálta koncepciónkat ennél a kis balatoni nyaralónál.

A vidéket napsütötte szőlődombok, mediterrán hangulatú táj és jó borok jellemezik. Alsóörs romantikus hangulatú ősi központja a part feletti domboldalon húzódik. Ófalujának támfalakkal szegélyezett, szerpentines kis utcái, hagyományos, nádfedésű házai a község több száz éves történelmét őrzik. Az épület magasan a vízszint felett, közvetlen az erdő szélén fekszik, ahonnan egészen páratlan kilátás nyílik Közép-Európa legnagyobb tavára.

A feladat egy olyan kis családi nyaraló tervezése volt, amely teljes kikapcsolódást nyújt, elbűvöli, egyben inspirálja lakóit. A pici alapterületű és szabálytalan formájú telek miatt az épület egyedi tervezést igényelt. A ház tömegét egyetlen, a föld felett lebegő síkra szerkesztett, meredek nádtető alkotja.

Az épület „egy tető - egy légtér” koncepciója a családot, a közösen eltöltött minőségi időt, helyezi a középpontba.

A ház belső egyetlen magas tér, melynek központjában a konyha, az étkezés és a tűz látványa, mint az összetartozás szimbóluma áll. A nyolc méter magas térben felfelé tekintve, a tetőszerkezet gerendái közt kis lebegő galériák, olvasósarkok, titkos búvóhelyek láthatók, melyekhez keskeny falépcsők vezetnek. A belső tér vertikális játéka izgalmas, mesebeli hangulatot idéz – akár egy galamdúc.

Az egyedi bútorozás, a visszafogott, natúr színvilág, valamint a hatalmas üvegfelületek a kilátás felé irányítják a tekintetet. Az üvegfalakat helyi vitorlakészítő mesterek vitorlái árnyékolják. A kertben a tájra jellemző növények találhatók, mint levendula, mandulafa és más gyümölcsfák. A jellegzetes helyi építőanyagok újszerű használatával a gyökerekhez méltó, környezetébe illeszkedő, mégis modern épület született.

Projekt info

  • Projekt név Dovecot - Családi nyaraló
  • Helyszín Alsóörs, Magyarország
  • Össz nettó alapterület 118m2
  • Átadás éve 2017
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős építész tervező Bordás Péter
  • Koordináló építész Kiss Dalma
  • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
  • Kert- és tájtervezés BORD Építész Stúdió - Waldmann Andrea
  • Fotó Palkó György