Stúdiónk ritkán vállal családi ház tervezést, ezért azok általában irodánk kis gyöngyszemei. Ilyen természetesen az építész saját háza, ahol célunk egy jól működő funkcionális rendszerre épülő egyedi hangulat megteremtése volt. Egy elvarázsolt hely, ahová élmény megérkezni, amely kikapcsol és feltölt.

Néhány évvel ezelőtt Helsinkiben járva nagy hatással volt ránk Alvar Aalto saját háza, amely egyben otthoni stúdiója is volt. Az épületben a terek arányai, azok egymással való kapcsolata, berendezése józan, mégsem hétköznapi. A világhírű finn építész különös gonddal tervezte meg a munka, az étkezés és a kikapcsolódás egyes helyszíneit a házban. A tervezett látvány része volt a tágabb környezet, a kerti növények is. A bútorokat is maga tervezte, melyek sokszor meglepő titkokat rejtettek. A ház hangulatát érezhetően átjárta a természet szeretete és a kézműves gondolkodás.

A helyszín jelen esetben Zugló kertvárosi része. A pici, ligetes saroktelek eredetileg városi közösségi kert volt, míg az önkormányzat építési telekké nem nyilvánította. A téglalap alakú telek sarok felé eső részét fák foglalják el. A fehér akácfa, bár hazánkban gyakori, nem túl értékes fafajta, kérgének mélyen barázdált felülete viszont szép, virágai rendkívül illatosak. E mellett, mint minden fa, természetes árnyékot ad. A meglévő fák megőrzése tehát alapvető szempont volt. A fák és a megtartandó oldalkertek végül egy derékszögű háromszög formájú szabad területet rajzoltak ki a pici telken. Ez lett a ház befoglaló kontúrja.

A kétszintes, lapostetős tömeg az utca vonalától távolabb, az akácfák mögött húzódik. A jó benapozás miatt az épület az utcasarok felé nyit. Erre néznek a földszinti nappali-étkező-konyha nagy üvegfelületei és az emeleti szobák játékosan pozícionált ablakai is. Az erős nyári nap ellen természetesen a fák lomkoronája véd. Az intimitást az utcák felől a kert dombos kialakítása oldja meg: a gyepet két ponton szemmagasságba emelve akadályozzuk a belátást, ugyanakkor izgalmassá tesszük a kertélményt a lakók számára.

A háromszög alakú épület és a hozzá komponált kert egy téglalappá egészítik ki egymást, ahol a kinn és benn egymástól elválaszthatatlan egységet képez: a kert erdei hangulata meghatározó az épületben.

A kertben és a telekhatáron szoborszerűen elhelyezett vasbeton falszakaszok, mint hagymahéjak nyújtanak további védelmet. Pozíciójukat a belső kialakítást meghatározó két fő tengelyre szerveztük. Az egyik ilyen tengely a bejárati tengely, amelynek központi elemei a kandalló és a fedett terasz. A másik tengely a háromszög átlójával párhuzamos vonal, amely a belső közlekedés iránya: az emeletre vezető lépcső és az emeleti közlekedő vonala.

A ház furcsa formája egyedi tervezésű, beépített bútorokat tett szükségessé, amelyek feszesen illeszkednek a kompozícióba. A nappali könyvesponc-emeleti lépcső–előszoba ajtó-konyhaszekrény egyetlen bútor részei, amely semleges hátteret képez a földszinti közösségi tér számára. A házban mindennek megvan a helye. A földszinten egy falból kihúzható mobil asztallap szükség esetén kényelmes munkahellyé alakítja a nappali sarkát. Az emelet az elvonulás színtere, ahol az öt fős család minden tagjának van egy kis kompakt kuckója. Az ablakok a beépített bútorok dinamikus kompozíciójának részei: van olyan üvegfelület, amely mellett olvasó kuckót alakítottunk ki, egy másik helyen pedig hajók hangulatát idézve heverővel egészítettük ki.

Az épület gépészeti szempontból is egyedi, környezettudatos és költséghatékonyan üzemeltethető. A hűtés-fűtéshez és a használati melegvíz előállításához szükséges energiát egy levegő-levegő hőszivattyú biztosítja. A lapostetőn napelemek kialakítására is lehetőség nyílik. Az épület hűtését és fűtését vasbeton födémbe szerelt szerkezettemperálással oldottuk meg. A ház az elsők között volt hazánkban, ahol a szerkezettemperálást kis léptékű épületekben alkalmazták. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a ház nemcsak jól használható és gazdaságosan üzemeltethető, de nagyszerű otthon is.

 

Projekt info

  • Projekt név Otthon
  • Helyszín Budapest, Magyarország
  • Összes nettó alapterület 160m2
  • Átadás éve 2014
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős építész tervező Bordás Péter
  • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
  • Kert- és tájtervezés Gardenworks Kft. - Kuhn András