A DECODE - The Space for ARTHITECTURE egy kiállítással egybekötött díjpályázat, mely évente kerül megrendezésre. A stúdiónk kezdeményezésével született művészeti díj és kiállítás legfőbb feladata, hogy bemutassa az egyes alkotások mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot.

Legyen szó építészetről vagy a művészet bármely ágáról, az igazán felejthetetlen, átütő hatást kiváltó épületek, szobrok vagy más művészeti alkotások mögött mindig komoly koncepció áll. A DECODE célja, hogy felhívja a figyelmet az ezen gondolatok köré épülő alkotás és ezáltal az értékteremtés jelentőségére, miközben lehetőséget teremt korunk tehetséges fiatal alkotói számára.

„A név: DECODE, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait!” – BORD

Az DECODE eseménysorozat először 2018 őszén került megrendezésre. Azóta a kiállítással egybekötött díjpályázatot minden ősszel megrendezzük. A kortárs építészet és művészet népszerűsítése céljából 2019-ben stúdiónk létrehozta a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítványt. 2020-tól így az alapítvány bonyolítja le a DECODE díjpályázatot, hívja össze a hét fős szakmai zsűrit a pályázatok elbírálásához, majd rendezi meg a legjobb pályamunkákat bemutató DECODE kiállítást, amelynek ünnepélyes megnyitóján átadja a DECODE díjakat a legjobb munkák elismeréseként.

A DECODE pályázat a fiatal, 18-35 év közötti alkotókat szólítja meg, akik Építészet, valamint Vizuális és alkalmazott művészetek kategóriában indulhatnak. A pályázóknak egy saját projektjüket kell bemutatniuk, az inspirációtól a megvalósulásig, fókuszba helyezve a koncepciót. Mindezt pedig egy legfeljebb három perc hosszúságú médiafájlban kell prezentálniuk. A beérkező pályaművek közül a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat a művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai bíráló bizottság választja ki.

A pályázaton díjazott kisfilmeket egy elismert budapesti művészeti galériában mutatjuk be a nagyközönségnek. Az ünnepélyes megnyitón átadásra kerül a zsűri által kategóriánként megjelölt 1-1 „Fődíj”díj és 2-2 „Ígéretes projekt” díj. A kiállítás a megnyitót követő héten, a galériában ingyenesen megtekinthető, ahol az alkotókkal személyesen is lehet találkozni, támogatva ezzel a társművészeti ágak közötti kommunikációt. A kiállítás anyaga ezt követően felkerül a DECODE digitális könyvtárába, hogy szabadon elérhető legyen és inspirációt nyújtson mindenki számára.

Az elmúlt év DECODE kisfilmjei itt megtekinthetők, az aktuális hírek pedig a DECODE Facebook oldalán olvashatók.