A 2020-as virágkarneváli időszakra megújult a híres debreceni Virágpiac és vele együtt a környező közterületek is. A stúdiónk tervezésében megvalósult új belvárosi sétálóövezet kellemes zöld felületeivel és kreatív útcabútoraival új felfedezésre csábít a Nagytemplom, a Nagypiac és a Csokonai Színház épületei által határolt régi városszövetben.

A virágok szeretete Debrecen életében nagy múltra tekint vissza. A Virágpiac helyszíne hagyományosan a belváros szívében, a Csapó utcában található. Ez az a hely, ahol szebbnél szebb virágok közül válogathatunk az év minden napján. A terület minősége, térstruktúrája azonban alulreprezentált volt a kapcsolódó közterületekhez képest.

A városfejlesztés végül a Dósa Nádor tér és a Csapó utca Vár utcáig terjedő szakaszának sétálóutcává minősítése mellett döntött, izgalmas városi tereket kapcsolva így a Nagytemplom – Vasútállomás tengelyre. A lineáris Piac utca – Kossuth tér – Kálvin tér gyalogosövezet a Dósa nádor térrel és a Csapó utcával már egy jelentősebb összefüggő szövetes belvárosi sétálózónává alakult.

Koncepciónkban összefüggő zöldfelületek, fasorok, vízjáték és rendezvényterek kerültek kialakításra, melyek egy központi sétánygerinc mentén sorakoznak a Városházától indulva a Csapó utca és a Vár utca kereszteződéséig. A tört vonalú sétány egyenes szakaszokból áll, melyekhez két oldalról pázsit, virágágyás és különböző burkolatok háromszög alakú felületei csatlakoznak.

A Csapó utcában a Virágpiac kerül középpontba. A piaci árusítóhelyek az utca árnyékos oldalán, egy vonal mentén, két sorban jelennek meg, lehetővé téve a két irányban történő árusítást. Az állítható kialakítású árusítópontok 100x120cm-es egységekből állnak, felettük egyedi ponyvaszerkezet biztosítja a nap és az eső elleni védelmet. A piac berendezése alkalmas ünnepi vásárok megrendezésére is, valamint utcabútorként is funkcionál.

A tájépítészeti kialakításban és a tér formálásában, az utcabútorok, részletek kialakításában nagy szerepe volt a várossal és a főkertésszel, Kuhn Andrással való közvetlen szoros együttműködésnek, konzultációnak. Így alakult ki a tér izgalmas és modern formavilága és születtek meg a helyszínt meghatározó egyedi beton objektumok, mint kilátó- ülőkapszula, pad és játszógömb is.

Projekt info

  • Projekt megnevezése Dósa Nádor tér és Csapó utca rendezése
  • Helyszín Debrecen
  • Átadás éve 2020
  • Megbízó Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Angi Ágota, Benke Róbert, Fábry András György, Gulyás Róbert, Hindy Dorka, Lente Kálmán Artúr, Lente-Papp Linda, Zih Kata
  • Kert- és tájtervezés Papp Szilvia
  • Fotók Miskolczi János