• Tokaj-Zemplén Turisztikai Térség Látogatóközpont

Pályázati koncepciónkban a látogatóközpont érkezési szintjét a szőlődűnék fölé emeltük, ahonnan a táj egyedi szemszögből látható. Az épület részleteiben érzékelhető a hagyományos építészeti örökség, míg gyűrűben csavarodó tömege modern, dinamikus hatást kelt, inspirál, felfedezésre csábít.

A Tokaji Borvidék térségében tervezett átfogó kormányzati fejlesztés célja a térség turisztikai vonzerejének növelése. A program első elemei között szerepelnek új turisztikai attrakciók, kerékpárutak és egy látogatóközpont létesítése is. A látogatóközpont legfőbb feladata, hogy megérkezési és találkozási pont legyen: a térségbe érkezők itt tervezhetik meg látogatásuk programját, információt kaphatnak, megismerhetik a környék nevezetességeit, termékeit. Ennek megfelelően az épület a régiót feltáró három legfontosabb főút kereszteződésénél kap majd helyet, Mád kapujában.

A látogatóközpont megtervezésére kiírt építészeti tervpályázatra stúdiónkat is meghívták. Koncepciónkban az épület egy információs központ, ahol megpihenhetünk és ahol az inspiratív környezet nagyban hozzájárul az élményszerű programtervezéshez. Az épület tömegét a szőlőültetvények szintje fölé elemeltük azzal a céllal, hogy nem mindennapi nézőpontot kínáljunk a látogató számára, meghatározva ezzel a helyszínen töltött első benyomásokat.

Az épület felső szintjére íves vonalon futó rámpákon érkezünk meg. Az itt található egybefüggő térben, egy körív mentén helyezkednek el a különböző funkciók, mint a kávézó, tapas bár, ajándékbolt, kiállítótér, valamint a panoráma borbár. A belső térben megjelenő zöld környezet és a magas üveg felületek, télikert hangulatát idézik. Minden főbb funkcionális egységből közvetlen ki lehet lépni az épület középpontjában lévő nyitott tetőteraszra. Az épület tömeg északkeleti irányban kinyílik a Király-tető és a szőlődűlők látványának irányába. A szerkezet favázas, magastetős kialakítása felidézi az építészeti hagyományokat, miközben a forma csavarodása a mai kornak megfelelő megjelenést mutat. Az épület alsó szintje egy fedett, nyitott terület, ahol egy információs pont mellett, kerékpár és elektromos jármű bérlési lehetőség is megtalálható, de a helyszín kiváló lehet kézműves piac és más rendezvények számára is.

Projekt Info

  • Projekt megnevezése Tervpályázat a Tokaj-Zemplén Turisztikai Térség Látogatóközpont épületére
  • Helyszín Tokaji Borvidék, Magyarország
  • Tervezés éve 2021
  • Kiíró Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Mezey Tamás, Házler Edina
  • Látványtervezés The Greypixel