• MTK – Új Hidegkuti Nándor Stadion

Az 5000 férőhelyes futballstadion innovatív építészeti kialakításával kis befogadóképessége ellenére is valódi aréna élményt nyújt látogatói számára. E megoldásoknak köszönhetően a „futball kapszula” új kategóriát képvisel az épülettípusok palettáján.

Az épített környezet egyik fő feladata, hogy kapcsolatot teremtsen, közösséget hozzon létre az emberek között.  Az MTK (Magyar Testgyakorlók Köre) 1888-ben alakult klub, melynek labdarúgó szakosztálya 23 magyar bajnoki címmel büszkélkedhet és ezzel a hazai futball meghatározó alakja. A klub szurkolótábora egyszerre zárt és sokszínű kis közösség, melynek tagjait a csapat szeretete kovácsolja össze. A tervezett stadion elsősorban az ő számukra épült. Ugyanakkor az épület székház és irodaház is a klub dolgozóinak, valamint a futballon kívül más sportok és rendezvények befogadására is alkalmas.

A tervezés során célul tűztük ki, hogy a komplex tervezési program és az alacsony nézőszám ellenére valódi közösségépítő erővel rendelkező sportlétesítményt hozzunk létre.

Az Aranycsapat híres játékosáról elnevezett Új Hidegkuti Nándor Stadion, az egykori MTK Stadion helyén, a Hungária körúton, a külső pesti területek iparias jellegű környezetében található. A régi atlétikai stadion, rossz állapota és korszerűtlen kialakítása miatt elbontásra került. Az új pálya az eredeti atlétikai pályával megegyező magasságban, tehát az utcaszinthez képest a terepbe süllyesztve került elhelyezésre. Mérete a modern futball stadionok tervezési követelményeihez igazodik. Pozícióját is ennek megfelelően észak-déli hossztengelyre forgattuk. A viszonylag alacsony nézőszám és a telekhatárok adottságai miatt két lelátómezőt alakítottunk ki egymással szemben, a játéktér nyugati és keleti hosszoldala mentén.

Az épület a Hungária körúttól visszahúzva helyezkedik el. Ennek köszönhetően tágas városi tér fogadja a nézőket a főbejárat előtt.

A térről a lelátóra való megérkezés egyértelmű és nagyvonalú, hiszen a szurkolók közvetlen az utca szintjéről érhetik el a keleti oldali ülőhelyeket. A stadionépület fő tömege a nyugati lelátóhoz kapcsolódik. A négyszintes épületrészben található az új MTK székház, a VIP-, a média-, a sportolói- és üzemeltetési területek, irodák. A létesítmény déli oldalán, a Salgótarjáni útról kereskedelmi területek, bárok, éttermek számára bérbe adható területek nyílnak.

MTK Stadion aréna este

A kis befogadóképesség egyedi építészeti tömegformálást és belsőépítészeti megoldásokat hívott életre.

Az épület külső megjelenését egy határozott vonalú vasbeton lemez ferde síkja osztja két részre. A lemez alatt a közösségi tereket tartalmazó tömegek találhatóak, a lemez felett pedig a stadion tető emelkedik. Az acél tartókra feszített hófehér membrán karosszériaszerű formája ad dinamizmust az épületnek. A főbejárat felett kialakított szalagszerű megjelenés ezt a hatást még inkább erősíti. A lemez alatti tömeg, a belső lelátó formálása egy origamihoz hasonló, határozott élek mentén hajtogatott forma, amely jól illeszkedik az iparias környezethez.

Ez az építészeti koncepció a pályát körbezáró belső terek szerkesztésében is megjelenik. Az egymással szemben elhelyezett két lelátómezőt a pálya rövid oldalai mentén elhelyezett, tudatosan formált tömegek zárják egységbe. A kialakult, akusztikailag méretezett, zárt lelátó „tál” képes arra, hogy a nagy befogadóképességű arénáknál megszokott szurkolói élményt nyújtsa a mérkőzések során. A „futball kapszula” elnevezés arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet, hogy a megszokott, sablonszerű megoldások helyett a kis léptékű stadionok esetében is születhetnek új építészeti válaszok.

MTK Stadion borítás részlete
MTK Stadion lelátó részlete
MTK Stadion lelátó
MTK Stadion homlokzati részlete
MTK Stadion drónfotó esti fényekkel
MTK Stadion drónfotó esti fényekkel
MTK Stadion drónfotó esti fényekkel
MTK Új Hidegkuti Nándor Stadion

Projekt info

 • Projekt megnevezése MTK Új Hidegkuti Nándor Stadion
 • Helyszín Budapest, Magyarország
 • Befogadóképesség 5 000 fő
 • Átadás éve 2016
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Zih Kata
 • Építész csapat Benke Róbert, Bukovszky Péter, Dobay Zsófi, Gulyás Róbert, Marsal Béla, Mezey Tamás, Répai Dorottya, Tolvaj Tamás, Ulmann István, Vágvölgyi É. Eszter, Zsólyomi Réka
 • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
 • Tartószerkezeti tervezés Hydrastat Mérnöki Iroda Kft. - Dezső Zsigmond
 • Fotók Bujnovszky Tamás, Palkó György
 • Videó MÁS Produkció - Csató Zsófia, Barta Árpád