Racionális kialakítású lakóparkunk épül a svájci Oensingenben. A 8 lakásos kis lakóegység várszerűen illeszkedik a domboldalhoz, mozgalmas tömegalakítása védett udvarok, intim teraszok kialakítására ad lehetőséget.

Oensingen az ország északnyugati, német nyelvű területén fekvő Solothurn kantonban található, az A1-es autópálya mentén, amely Zürich és Bern városait köti össze. A 6300 fős település csupán 15 percre van a kanton székhelyétől és 30-40 perc autóútra a közeli nagyvárosoktól, mint Basel, Zürich, Luzern és Bern.

A város kis ékszere a 150m-rel felette magasodó Neu-Bechburg várkastély és az azt övező három hektár erdő, kastélypark. A 13. században épült várat a 19. század végén helyreállították és bővítették, jelenleg nemzeti jelentőségű örökségi terület. Az épület látogatható és különböző zárt körű és nyilvános kulturális eseményeknek, kiállításoknak, színházi előadásoknak, komoly zenei koncerteknek ad otthont. A vár és környéke kedvelt kirándulóhely.

A tervezésre kijelölt terület a város északnyugati határán, az autópályára vezető kétsávos bekötőút és a település egy kis utcája között húzódó keskeny telken található. Az autóúttól való védelmet a meglévő zajvédő fal és egy zöld zóna képezi. A telekre a település felől érkezünk meg, a lakópark fő tömegét ezen út mentén alakítottuk ki.

A telek hossztengelyével párhuzamosan, 6db, párba állított, téglatest formájú tömeget helyeztünk el, a délnyugati külterületek irányába tájolva. Az így kialakult 3db kétszintes ikerház szabadon álló, közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik. A lejtős telek adottságokból fakadóan egy keresztirányú tömeg is elhelyezésre került, melyben két 80m2-es lakást alakítottunk ki. Az épület engedélyt kapott, építése hamarosan megkezdődik, átadás várhatóan 2020.

Projekt info

  • Projekt megnevezése Lakópark Oensingenben
  • Helyszín Oensingen, Svájc
  • Lakások száma 8
  • Össz nettó lapterület 1100m2
  • Várható átadás 2020
  • Megbízó DODA AG
  • Generál tervezés Bordstudio GmbH
  • Felelős tervező Bordás Péter, Tolvaj Tamás