Az Etyeki Kúria Borászat tervezése során a legnagyobb kihívás az volt, hogy egy modern borászat és látogatóközpont komplex programját tartalmazó épületet helyezzünk el egy szőlődombon, ahol az épített környezet léptékét kis présházak határozzák meg.

A megoldást egy izgalmasan tagolt tömeg és hagyományos magastetők játékos együttese jelentette, amely a környék történeti hátterét őrizve jól illeszkedik a borvidék hangulatához.

Etyeki Kúria tetői

Stúdiónk arra kapott megbízást, hogy egy komplex fejlesztés alappilléreként egy új, modern, jelképszerű birtokközpontot tervezzen. Feladatunk volt továbbá, hogy a telken található kis pincét és présházat a tervezendő épületbe integráljuk.

Egyszerű, átlátható kialakításra törekedve és a lejtős telek által nyújtotta lehetőségeket kihasználva az eltérő funkciókat két szinten helyeztük el. A borkészítést szolgáló üzemi épületrészt a domboldalba süllyesztettük, mely így mintegy alapot képez a vendéglátás, borkóstolás és -bírálás reprezentatívabb, panorámás terei számára.

A felszín felett megjelenő tömeg kisebb épületek csoportjának hatását kelti, ahol lapos- és magastetők váltakoznak a különböző funkciók felett. A modern részletképzéssel kezelt hagyományos formák izgalmas kompozíciója belesimul az Öreghegy présházakkal tarkított világába, ugyanakkor magán hordozza a mai kor lenyomatát is.

A szőlő felett lebegő kis tetők képe egyedi megjelenést biztosít a borászat számára.

Markáns fasor keresztezi a keskeny öreghegyi utat, ez jelöli ki a bejáratot – ez az Etyeki Kúria “kapuja”, ahol egy belépő kert fogadja a látogatókat. A bejárat védett zónájától a kilátás irányába haladva egyre inkább megnyílik a ház, feltárva a domboldalra nyíló panorámát.

Az épület tökéletesen átlátható az előtértől a borbíráló téren és teraszon át egészen a szőlőültetvényig. Egy térsorra fűzve, alacsony belmagasságú közlekedők és kiszolgáló terek váltják egymást a vinotéka és a borbíráló tér nagy belmagasságú, reprezentatív tereivel. Ezáltal az épületen belül is jól érzékelhető az a karakteres ritmika, amely a külső megjelenést is meghatározza.

Etyeki Kúria terasza este

A szerkezeteket felmetsző megnyitásoknak és a teljes felületükön üveg oromfalaknak köszönhetően a szőlőföld látványa mindenhol jelen van.

Az üzemi területeket a reprezentatív funkcióktól elkülönítve alakítottuk ki. A telek gazdasági bejárata rejtetten, a völgyben futó útról nyílik. Egy üvegezett közlekedőn keresztül azonban a szőlő, majd a bor útja a présházba érkezéstől kezdve végig követhető az üzemen át a palackozóig.

Az Etyeki Kúria ma az etyeki borvidék egyik vezető borászata. A régióban általuk elsőként telepített Pinot Noir szőlőből készült bor számos elismerést hozott a pincének. A tiszta szerkesztésű, átlátható, lendületes, mégis környezetébe illeszkedő épület pedig jelkép-erejű találkozópont, melyben az építészet képez hidat a márka és a vendég közt.

Etyeki Kúria utcakép
Etyeki Kúria Borászat
Etyeki Kúria bejárata
Etyeki Kúria front
Etyeki Kúria tetői a szőlő felett
Etyeki Kúria terasza
Etyeki Kúria présházzal
Etyeki Kúria borászat
Etyeki Kúria üzemi folyosó
Etyeki Kúria részlete
Etyeki Kúria üzem
Etyeki Kúria enteriőr
Etyeki Kúria üzem
Etyeki Kúria fogyasztótér
Etyeki Kúria részlete
Etyeki Kúria este

Projekt információ

  • Projekt megnevezése Etyeki Kúria Borászat
  • Helyszín Etyek, Magyarország
  • Bruttó szintterület 1 300 m2
  • Átadás éve 2013
  • Megbízó Etyeki Kúria Borgazdaság Kft.
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Tervező csapat Benke Róbert, Holovits Annamária, Pém Ildikó, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás
  • Kert- és tájtervezés Gardenworks Táj- és Kertépítész Iroda Kft. - Kuhn András
  • Fotók Bujnovszky Tamás