A repülés pozitív élménye, a repülőgépek és mérnöki alkotások iránti rajongás, a gyermeki önfeledtség szenvedélyével összefonódó mérnöki precizitás inspirálta és formálta a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tervpályázatára készített, 1. díjat nyert koncepciónkat.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér Kelet-Magyarország legfontosabb nemzetközi repülőtere, a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér után a második legforgalmasabb. A légi kikötő forgalma évről évre nő, köszönhetően a városban egyre növekvő gazdasági erőnek. A repülőtér katalizátor szerepe a régió turizmusában is megkérdőjelezhetetlen, így fejlesztése feltétlen szükségessé vált. Az önkormányzat célja egy saját karakterrel rendelkező nemzetközi színvonalú reptér létrehozása, amely hatékonyan és biztonságosan üzemeltethető, 3 millió fő tervezett éves utasforgalom mellett. Az építészeti tervpályázat egy új terminál épület és környezetének megtervezését, valamint új futópálya, gépállások, eszköztároló és havasbázis tervezését írta elő.

Az épület térbeli megjelenése a benne áramló emberi tömeg funkcionális dinamizmusának és a repülés elemi könnyedségét idéző hajtogatott papírrepülő víziójának eredménye.

Az új terminál épület a pályázati kiírásnak megfelelően, a meglévő épülettől függetlenül helyeztük el. A gazdaságossági szempontokat figyelembe véve az új épület két szintes: földszint és galériaszinttel rendelkezik. A funkciókat szabálytalan, tompaszögű háromszög alaprajzi formába rendeztük. Az épület bejárati zónája és előcsarnoka a háromszög tompa szögénél található. A kapukat és a légi oldali várót szemközt, a háromszög leghosszabb oldala mentén helyeztük el, kétszintes üvegfallal kapcsolódva a gépállásokhoz. A közönségforgalmi területek, poggyászfeladás, utasbiztonsági- és útlevél ellenőrzés, váró, shop, érkezési csarnok, poggyászátvétel és az ezekhez kapcsolódó háttérterületek a földszinten helyezkednek el.  Az emeleti galériaszintre került a business lounge és az irodák, tárgyalók, öltözők, egyéb üzemeltetési területek.

Az épület könnyed megjelenésű üveg-acél váz szerkezettel rendelkezik, melyet két belső vasbeton mag és a homlokzatokon elhelyezett andráskeresztek merevítenek, így biztosítva a teljes átlátást. A padlók és a födém réteges kialakításával, átszellőztetésével, a légtechnika maradék hőjének hasznosításával, az üvegfelületek árnyékolásával jelentősen csökkenthető az épület energiaigénye.

Projekt info

  • Projekt név Debreceni Nemzetközi Repülőtér
  • Helyszín Debrecen
  • Bruttó szintterület 10 800 m2
  • Tervezés éve 2021
  • Kiíró Debreceni Polgármesteri Hivatal
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Vezető tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Mezey Tamás, Hindy Dorottya, Hazler Edina, Gyárfás Noémi, Damásdi Fruzsina, Balogh Edit, Belányi Zsolt
  • Látványtervek The Greypixel Workshop
  • Makett Bordás Péter