A lejtős svábhegyi telekre emelt két társasház tervezésének fő szempontja egy olyan kert létrehozása volt, amely tökéletes szimbiózisban van a házzal. Az eredeti terep csak az épületek körül változik, a telek többi részén megőrizzük a telek eredeti sűrű, fás, erdei hangulatát.

A korábban beépítetlen telek az utca felé erősen lejt; a házak elhelyezésénél a szomszédos „Zserbó épület” által meghatározott irányultságot vettük alapul. Erre a tengelyre került fel egy raszter, amelyre a tervezett két épület illeszkedik. Az épületek elhelyezkedését meghatározó raszter pedig a tömegalakításban is visszaköszön.

A tömegek modulokból épülnek fel, ezek játéka határozza meg az épület karakterét. Az alapegység egy 6x6x3 méteres téglatest, ezekből az egységekből alkottunk izgalmas kompozíciót a helyszínen.

A homlokzat középszürke vakolt felületképzést kap, amely illeszkedik a fák színéhez, így az épület télen is összhangba kerül az erdős területtel. A lakások elsősorban a pinceszintről induló felvonókkal közelíthetőek meg. Gyalogosan az első és második emelet a csatlakozó terepszintről érhető el, míg a harmadik emeleti lakásokhoz az épület homlokzatára helyezett külső lépcső vezet.

Az épület vasbeton vázas. A látványterveken látható hatméteres konzolos kinyúlásokat faltartók és gerendák biztosítják. A kertkapcsolatos lakások üvegfalait eltolva a belső tér közvetlenül folytatódik a természetben. Minden lakáshoz tartozik egy fedett vagy fedetlen faburkolatos terasz, valamint egy nagyobb kiterjedésű gyepes felület is. A lakások jól variálható alaprajzra sok játékra ad lehetőséget.

A kertben az épületek körül színes, dekoratív cserjefoltok képeznek teret, és erősítenek rá a ligetes jellegre. A minden évszakban díszítő többszintes növényállománynak köszönhetően az épületekből kitekintve mindig üde, színekben gazdag kert látványa tárul elénk. Az utcafronton található kő támfalat és két kő pilont felújítjuk, megőrizveőrizve ezzel a Bükkös út jelen hangulatát.

Projekt info

  • Projekt név Bükkös úti társasház
  • Helyszín Budapest, Magyarország
  • Tervezés éve 2018-
  • Várható befejezés 2019
  • Bruttó szintterület 640 m2
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Vezető tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Benke Róbert, Belányi Zsolt, Hompók Zsófia, Kulcsár Emese, Mezey Tamás, Móser Balázs
  • Kert- és tájtervezés BORD Építész Stúdió - Waldmann Andrea
  • Gépészeti tervezés BORD Építész Stőúdió - Hollókövi Zoltán