Hero image

BudaPrés Cider

Etyek, Hungary

Az almából érlelt cider Magyarországon még újszerű ital, azonban készítése Európában több évszázados múltra tekint vissza. Az őszt, az aranyló napfényt, a lombok és gyümölcsök meleg színeit és illatait zárja magába. Koncepciónk is ezt a hangulatot megragadva, valamint a környezetből merítve építkezik.

Etyek, Hungary

Borászat és gasztronómia

A Buda szőlőskertjeként emlegetett Etyeken, a számtalan neves borászatnak otthont adó Öreghegyen található a BudaPrés cider birtok. Borrajongó apa és fia családi vállalkozásként vágtak bele egy almás kert és egy cider üzem létesítésébe, céljuk egy tágas feldolgozó üzem létesítése volt, ahol minden feltétel adott az elegáns és kifinomult magyar almabor előállításához és kóstolásához.

BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás

Az épület tömege a hagyományos nyeregtető formával való geometrikus játék eredménye.

Az öreghegyi tájképet a szőlőföldekhez kapcsolódó kis magastetős présházak léptéke határozza meg. A projekt lehetőséget adott arra, hogy eljátszunk a gondolattal, hogyan lehet nagyobb tömegű épületet elhelyezni a domboldalban, úgy hogy az léptékével illeszkedjen a meglévő épített környezetbe. A hagyományos 45 fokos nyeregtető geometriájának vízszintes tükrözésével alakult ki az épület tömegét meghatározó alapegység. Ezen alapegységet eltolva, sorolva és félig a talajba süllyesztve építettük fel az épület tömegét. A rombusz keresztmetszetű „alagutak” mindkét végét üvegfallal zártuk, így teremtve kapcsolatot épület és kert között.

BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás

A domb által félig betakart épület modern, dinamikus, mégis illeszkedik környezetébe.

A szigorú üzemi funkciók jól integrálhatók a geometrikus terekbe. Az épületben a különböző rendeltetésű terek három szinten, logikusan elkülönítve helyezkednek el. A terepszint alatt csarnok méretű tér fogadja be az üzemi területeket, amelyeket a lejtő felől, egy gazdasági udvarról tárunk fel. Itt történik a gyümölcs feldolgozás, erjesztés. Fölötte található a kiszolgáló szint, a vendégterek, bár, fogadó- és bemutatótér, ahonnan teljes panoráma nyílik. A legfelső szinten, az átértelmezett nyeregtetők “padlásterében” irodák, kiszolgáló, üzemeltetési és gépészeti terek találhatók.

BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás
BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás
BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás
BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás
BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás
BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás
BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás
BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás
BudaPrés Cider – Fotó: Bujnovszky Tamás

Projekt info

Projekt megnevezése

BudaPrés Cider

Helyszín

Etyek, Magyarország

Összes nettó alapterület

910 m2

Tervezés éve

2017-18

Átadás éve

2023

Megbízó

BudaPrés Kft.

Generál tervezés

BORD Építész Stúdió

Felelős tervező

Bordás Péter

Építész csapat

Benke Róbert, Hompók Zsófia, Kracker Csilla, Kulcsár Emese, Mezey Tamás, Tolvaj Tamás

Épületgépészet

BORD Építész Stúdió, Hollókövi Zoltán

Tájépítészet

BORD Építész Stúdió, Waldmann Andrea

Fotó

Bujnovszky Tamás

Videó

Palkó György