Robusztus stadion helyett közparkot, zöld domboldalba illesztett, multifunkciós épületet terveztünk, amely a Duna pesti oldala mentén kialakult rakparti promenád folytatása. Merész víziónkat a zsűri 3. díjjal jutalmazta a Budapesti Atlétikai Stadion épületére kiírt építészeti tervpályázaton.

A feladat egy 15.000 férőhelyes atlétikai stadion tervezése volt, mely szükség esetén 55.000 férőhelyes arénává bővíthető. A tervezésre kijelölt helyszín a Rákóczi hídtól délre, közvetlen a pesti Duna parton található 14,7hektáros terület.

Építészeti javaslatunkban folytatni kívántuk a Duna mentén kialakult rakparti promenádot. Koncepciónk a Duna-parttól folyamatosan emelkedő „zöld hullám”, egy új, élő, aktívan használható városi zöldfelület gondolata köré épül. Az új park szervesen kapcsolódik az Észak-Csepeli szigetcsúcsra tervezett zöld világhoz, valamint a Margit-sziget – Városliget – Népliget, alkotta zöld gyűrűhöz is. A dombról pedig kiváló kilátás nyílik a Kopaszi-gát irányába, a Duna tengelyébe, valamint a budai városrészre is.

Budapesti Atlétikai Stadion - madártávlat

A kompakt, tájba illesztett épület belesimul környezetébe, együtt él a parkkal.

Az épület állandó része a hozzá csatlakozó, az oldalán felfutó domb, melybe mintegy belesüllyed. A domb és a nyugati lelátó íve, az acélvázas, feszített, membrán tető kecses formájával finom, szoborszerű alkotásként jelenik meg a Duna-parton.

A kívánt aréna hangulat elérése érdekében a lelátó teljesen körbezárja az atlétikai pályát. Az épület 55.000 férőhelyes stadionná való bővítése a meglévő lelátó platformokra épített mobil lelátók és tető építése által lehetséges. A mobil egységek, mint puzzle elemei illeszkednek majd a meglévő foglalatba, egységes, erőt sugárzó atlétikai stadion lenyűgöző látványát hozva így létre.

Budapesti Atlétikai Stadion - 15000 fős lelátó

A stadion funkciók és szolgáltatások a kiemelt nyugati lelátó alatt található négy szinten helyezkednek el. Az egyes szintek, közvetlen a domboldalt átszelő gyalogos és kerékpárutakra vannak felfűzve, a parkból, a Duna-partról nyílnak.

A pályaszinten a sportolói és üzemeltetési területek helyezkednek el. A fő közönségforgalmi szinten éttermek, büfék találhatók, melyek közt széles bejárati zónák nyitnak a Duna-part, a park irányába. A legfelső szinteken a VIP területek kaptak helyet. A funkcionális szerkezetnek köszönhetően a vendéglátó egységek két irányban is működhetnek, atlétikai verseny vagy rendezvények alkalmával a lelátók felé, az év többi napján pedig a parkba, a dombot átszelő sétányok, teraszok irányába szolgálnak ki. A VIP területetek Duna felé, a panoráma irányába történő megnyitása, egyedi hangulatú helyek, rendezvények megteremtésére ad lehetőséget.

Budapesti Atlétikai Stadion - a zöld hullám
Budapesti Atlétikai Stadion - madártávlat
Budapesti Atlétikai Stadion - 15000 fős lelátó
Budapesti Atlétikai Stadion - madártávlat
Budapesti Atlétikai Stadion - madártávlat
Budapesti Atlétikai Stadion - bővített állapot
Budapesti Atlétikai Stadion - madártávlat észak felől
Budapesti Atlétikai Stadion - madártávlat dél felől
Budapesti Atlétikai Stadion - madártávlat dél felől

Projekt info

  • Projekt megnevezése Budapesti Atlétikai Stadion – építészeti tervpályázat
  • Helyszín Budapest, Magyarország
  • Befogadóképesség 15.000 fő, amely 55.000 férőhelyre bővíthető
  • Tervezés éve 2017
  • Kiíró KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja
  • Generál Tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Koordináló építész Mezey Tamás
  • Építész csapat Gyárfás Noémi, Hompók Zsófia, Kéki András, Kiss Dalma, Kracker Csilla, Lente Artúr, Móser Balázs, Püspöki Györgyi, Tóth Viola, Ulmann István
  • Látványtervezés Holologue - Ölbey Zoltán