The first high-end office building in the region is a high-end product in itself. The interior is encased into a unique, futuristic glazed box similarly to the way the circuits and microchips of a computer are covered by its ergonomic casing.

Being commissioned to design sustainable and high comfort offices resulted in an outstanding building both architecturally and with regards to the business life of the region. The office complex with an area of about 22,000 square metres, was realized close to the largest city park and to the University Campus of Debrecen, on a site with excellent infrastructure.

The highly flexible interior spaces were divided into three building annexes that were placed into a layered and folded glazed box.

Only a few minutes from the city centre, the plot is surrounded by a green environment. Besides using the benefits of being located on the boundary of a small-scale residential area and some larger commercial buildings, we also had to use architectural means to tackle the difficulties arising from this context. Therefore, an essential concern was to find the correct scale and volume of the building so that we could preserve the quality of life in the neighbourhood. The building stands free and alone on the site, and thus, our glass-box concept can prevail from all directions. However, in order to ensure the intimacy of the residential area, it appears more enclosed on that side. In contrast, on the side of the entrance, the building opens up with grand, representative spaces in front of the lobbies. The main building annexes accommodate spacious entrance halls, restaurants and cafés and are joined by smaller volumes as well.

All along the edges of the plot, we designed a wide, intensive green area, thus preserving the existing trees and protecting the ambience of the people who live nearby.

We were focusing both on energy consumption and operational demands and, as a result, a highly sustainable and energy efficient office building has been created, which meets the requirements of LEED Gold qualification. The design is transparent, clear and functional, covered by a layered outer skin, a visionary surface, which refracts light and reflects the environment. This shell provides the unique, state-of-the-art, futuristic appearance of the building. The tower-like annexes for the offices are enclosed by characteristic concrete walls on their shorter sides, opened in V-shapes, which also appear on the outer layer of the glazed facades. The same, spectacular motifs create the rhythmic movement of the longer facades. In this way, the zigzag pattern permeates the building from its outermost layer to the load-bearing structure.

The architectural concept was inspired by the computer, which is a symbol of the modern world and an essential tool of today's work.

From inside, a computer is like a network of circuits and microchips, while from the outside, it is an ergonomic product of the design industry. Different buttons, switches and displays are integrated into its surface, making it unmistakably part of a well-known brand. Similarly, the internal functions of our building are revealed by a layered, transparent, glazed structure, thus creating an exclusive and completely integrated appearance.

Project info

  • Project Name Forest Offices Debrecen
  • Location Debrecen, Hungary
  • Gross Area 34 800 m2
  • Completion 2018
  • Client Forest Offices Debrecen Ltd.
  • General Design BORD Architectural Studio
  • Head Architect Péter Bordás
  • Coordinating Architect Eszter É. Vágvölgyi
  • Architect Team Melinda Ágota Angi, Róbert Benke, Noémi Gyárfás, Róbert Gulyás, Tamás Mezey, Tamás Tolvaj, Kata Zih, Réka Zsólyomi
  • Mechanical Engineering BORD Architectural Studio - Zoltán Hollókövi
  • Structural Engineering Hydrastat Mérnöki Iroda - Zsigmond Dezső
  • Photographer György Palkó