Idén hatodik alkalommal került átadásra a DECODE Díj, melyet stúdiónk 2018-ban azzal a céllal alapított, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotás és az értékteremtés jelentőségére. Azóta minden évben pályázatot írtunk ki, melyben fiatal építészeket és művészeket szólítunk meg, platformot teremtve a társművészeti ágak közti gondolatcsere és kölcsönös inspiráció számára. 2019 óta már a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány keretein belül szervezzük az eseménysort, de a BORD Építész Stúdió továbbra is fő támogatóként szerepel a projektben.

A DECODE pályázatán idén is a 18-35 év közötti fiatal alkotók indulhattak Építészet, valamint Vizuális és alkalmazott művészet kategóriákban. A pályázóknak egy saját projektjükön keresztül kellett bemutatni az alkotói gondolatmenetet, melyet egy legfeljebb három perc hosszúságú médiafájlban kellett prezentálniuk. Idén a pályázati felhívásra 47 munka érketett be, 20 Építészet és 27 Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában, melyből a szakmai zsűri 17 projektet választott be a kiállítás anyagába, majd a shortlist projektek közül kategóriánként 1-1 Fődíjat és 2-2 Ígéretes projekt díjat, valamint 1 db Spotlight szponzori különdíjat jelölt meg. A pályázat összdíjazása a két kategóriában, együttesen nettó 2.100.000Ft volt.

A pályázati anyagból rendezett kiállítás 2024. április 19-25. között volt megtekinthető az aqb Project Space kortárs művészeti központban. Az egykori Haggenmacher sörgyárban található rusztikus hangulatú kiállítótérben idén hatalmas ledfalakon futottak a kiállított projektek, melyek mellett a kisfilmekhez kapcsolódó műtárgyak is kiállításra kerültek.

A kiállítást követően a díjazott és shortlist pályamunkák felkerültek a DECODE Youtube csatornáján található digitális filmtárba, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek és inspirációt nyújtsanak a jövő alkotói számára.

Büszkék vagyunk rá, hogy idén elnyertük a Holland Nagykövetség támogatását. Ennek köszönhetően az építész díjazottak egy öt napos szakmai tanulmányúton is részt vehetnek Hollandiában, az International Architecture Biennale Rotterdam eseményhez kapcsolódóan. E mellett köszönjük, hogy sok éve támogatónk a Be Light!, akik a Spotlight szponzori díj keretében egy dizájn lámpatestet nyújottak át a díjazott csapat minden tagjának, mely által elsősorban a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotásokat ismerjük el. Köszönet további támogatóinknak: az Alukönigstahl Kft., Sauska & Társa Kft., Szinorg Universal Zrt., és az esemény médiapartnerének, amely idén is az Octogon Architecture & Design magazin volt.