Elérte a legmagasabb pontját a debreceni strandfürdő szerkezete. Helyére kerültek az első rácsostartók, amelyek a napozóteraszt tartják majd.

Nem mindennapi izgalmas téma egy strand megtervezése. Az új kihívások mindig lelkesedéssel töltenek el minket, de ezúttal a lelkesedéshez egy jókora gyermeki játékosság is társult. Így külön örömmel mutattuk be egyik kedvenc projektünket a múlt heti nyilvános sajtóbejáráson.

Számunkra is lenyűgöző, ahogy testet ölt az „A épület”, a strand központi eleme, amelyben a víz három dimenzióban érzékelhető majd. Az épület valójában egy szabadon átjárható, nyitott szerkezet, amely a kaland és sport medencéket foglalja egy tömegbe. Az egyes vizes élményeket karakteres, magas, pengeszerű vasbeton falak tagolják. Ezek felületét vagy üveg burkolattal látjuk el és vízfüggönyt helyezünk eléjük, vagy növényekkel telepítjük, amelyek zöld falként jelennek majd meg.

A Pallagi sétány felől egy 4m mély ugrómedence látványa fogadja majd a belépőket. Már látható a vasbeton pengefalból szilánkszerűen kiszögellő három ugrópont 1, 3 és 4,70m magasságban. Az A épület másik látványos eleme az 1160m2 alapterületű kalandmedence, ahol sok egyéb mellett vízi barlang, vízi ösvény, bárpult és négy különböző csúszda is épül. A sport világ 1100m2 alapterületén úszó és oktató medence, valamint egy vízilabda pálya is található majd. A különböző élményeket 12 m magasságban egy napozó terasz fogja majd egységbe. A teraszon relaxációs medencék, bárok és izgalmas térélmény várja a vendégeket.

A gyerek vízi világ tervezésekor olyan helyet képzeltünk el, amely kalandra hív, ezért is döntöttünk a tematikus koncepció mellett. A Kincses bolygó c. rajzfilm csillagok közt repülő kalózhajója által inspirálva, izgalmas kalóztanyát álmodtunk meg az Eleven Kft. Szakembereivel, léghajóval, ágyúkkal és csúszdákkal. A gyerekeknél ezen felül egyébként 990m2 vízfelület, 290m2 spray park és 620m2 hullám medence is épül.

Szerkezetkész a Pallagi út mentén a B és C épület is. Ezek foglalják magukba a főbejáratot és a food court-ot is. Egyfelől a strandot szolgálják, másfelől nyitnak a strand elé tervezett Nagyerdei korzó irányába is. Az épületek hosszú, lapos tömegeire a strand irányából lejtős zöldtető fut fel, megjelenése akár egy zöld hullám. Az alacsony belmagasság és a földtakarás a hővédelem mellett barátságos, élhető környezetet nyújt. Az épületekben várhatóan egyébként több nemzet konyhája is jelen lesz, mely éttermek az év minden napján nyitva lesznek.

A gyógyvíz jelenléte végett a parkba természetesen termál medencéket is terveztünk, de lesz lassú folyó és gyermek színház is. A strandfürdőben két elem: a víz és a fű szokatlan megjelenési formái különböző síkokon – vízszintes, függőleges és ívelt felületeken – játékos felfedezésre csábítanak és felhőtlen kikapcsolódást nyújtanak majd. A strand várhatóan 2020 nyarán nyit, mi már alig várjuk, hogy kipróbáljuk!

Fotók: Miskolczi János
Látványtervek: Homologue, Ölbey Zoltán