Pályázati koncepciónkban a templom és a rendház romjaihoz kapcsolódó új elemek finom szerkesztettsége egyszerre idézi az eredeti középkori térstruktúrát, őrzi a romok romantikus hangulatát, és integrálja a mai kor igényeit kielégítő új funkciókat. A látogatóközpont tömege a romkert szintje alá került, a tekintetet ezzel a templomra fókuszálva. A tervben a régi és új építés láthatóan elkülönül, mégis jól kiegészítik egymást.

A zsámbéki Öregtemplom a 13. században épült a premontrei szerzetesek számára. 1763-ban azonban egy földrengés következtében egy része romba dőlt, a hozzá kapcsolódó monostor pedig szinte teljesen megsemmisült. A fennmaradt romtemplom hazánk egyik jelentős műemléke, hiszen kevés Árpád-kori, bazilika típusú kőtemplom élte túl a történelem sodrását. A romtemplom és környezete ma jelentős turisztikai vonzerővel bír, kulturális és zenei programok, fesztiválok helyszíne, a városkép meghatározó eleme. Állapota azonban folyamatosan romlik, környezetének rendezése is igencsak időszerűvé vált. Így Zsámbék Város Önkormányzata pályázatot írt ki a romtemplom megújítására, valamint ahhoz kapcsolódóan egy rendház és egy látogatóközpont megtervezésére.

A pályázati program szerint a templom visszakapná liturgikus funkcióit, de a szentségek ünneplésének elsődleges helye továbbra is a település központjában található Keresztelő Szent János Plébániatemplom maradna. A megújult templomtér elsősorban a telekre visszaköltöző premontrei rend imaéletét szolgálná, de alkalmas kell legyen kulturális programok, liturgikus zenei események rendezésére is, valamint turisztikai feladatokat is el kell látnia.

„Koncepciónkban a templom romot egy, a mai szakrális igényeket szolgáló új egység egészíti ki. Ez a tömeg kompozíció szempontjából elválaszthatatlan az egykori épületek maradványaitól, de rendeltetés tekintetében független. A templom romjait kipótló „test” a közösségre, gyülekezetre koncentráló, elliptikus formát kapott. Az új elliptikus tér hossztengelye az eredeti kőtemplom főhajóját az egykori apszisban metszi, megidézve ezzel a középkori templom háromhajós szerkezeti felépítését. A tervezett rekonstrukció feleleveníti a középkori templomtér hangulatát és dimenzióit, de nincs keveredés régi és modern elemek között, így a tisztán kontrasztra felépülő új struktúra megőrzi az egykori rom fragmentáltságát.” – Bordás Péter, BORD Építész Stúdió

A terv nem építi újjá a templomot, ötvözi a rom-állapotot az új kiegészítéssel. A kolostor és az új látogatóközpont tömegei részben a park szintje alá kerülnek, így a jelenlegi templomkert tere nem sérül, a fókusz egyértelműen a templomra irányul. A funkciók rendje kiemelt szerepet kapott a tervezés során. A szerzetesek, a világi hívek és a múzeumi látogatók által használt területek jól elkülönülnek, így a komplex program ellenére az épületegyüttes jól működik és megvalósítása is ütemezhető.

A templom jelenlegi romantikus megjelenése, a hatalmas falmaradványokkal ma is szakrális hatású teret jelöl ki a természetben. A viszonylag jó állapotban fennmaradt keleti oldalhajó és a főhajó tömegében rekonstruálva lesz, míg a hiányos nyugati oldalhajóban az új templomtér kap helyet. A templom egykori központi eleme, az apszis nem épül újjá, falainak kontúrja továbbra is a kültérben marad, de egy osztatlan üvegfalban elhelyezett feszületen keresztül feltáruló látványa elgondolkodtató, történelmi kontextusba helyezi az épületet. Továbbá a szentély megnyitása a rendezvénytér és a látogatóközpont felé a meghívás, befogadás üzenetét sugározza a látogató számára. A nyugati oldalhajóban felépülő új elliptikus formájú, szakrális tér üveg tetőt kap, mely az egykori romok nyitottságát idézi.

A templom jó állapotban fennmaradt része a középkori épület szerkezeti felépítését mutatja be, míg hiányos része romos időszakát idézi, kiemeli az egykori oltár helyét, integrálja az új funkciót és nyit a természet felé.

A rendház U alaprajzú tömege magába foglalja a félig földbe süllyesztett kőtár tömegét. Az épület főbejárata a Corvin János utcáról nyílik. Az alsó szintjen porta és fogadóterek, a lépcsőház és egy privát kert található.  A felső szinten a mindenki elől elzárt klauzúra, az utca felől a szerzetesi helyiségekkel. A kőtár felett a közösségi helyiségek találhatók, mint könyvtár, étkező, konyha, munkaterem. Erről a területről közvetlen kapcsolat nyílik a privát kert irányába és vizuálisan a templomra is. A rendház előteréből fedett útvonalon juthatnak el a szerzetesek a templomtérbe.

Az egykori romokat úgy élesztjük újjá, hogy megfelelő kontraszt legyen a régi és az új épületrészek között.

A látogatóközpont a rendház mellett helyezkedik el, teljes tömege a romkert szintje alatt található, a terepviszonyoknak köszönhetően a talajba ékelődik. Az épület bejárata, mely egyben a komplexum látogatói főbejárata, a Corvin János utca lejtőjéről nyílik. A széles előtetővel fedett bejárati öbölben kényelmes a megérkezés. Az előcsarnokban található az információs pult, büfé és innen nyílik a konferenciaterem és a múzeumpedagógia is.  Az előcsarnokból a látogatói útvonal a kiállítótereken keresztül egy széles lépcsővel egyenesen a romkertbe vezet fel. A romkert zárt, a támfalsétány felől kerítéssel védett terület, amelyben a látogatók szabadon felfedezhetik a templom, a kőtár és a kerengő területeit. A park látogatóközpont feletti része kültéri rendezvények, koncertek, előadások helyszíneként lett kialakítva.

Projekt Info

  • Projekt megnevezése Tervpályázat a zsámbéki Öregtemplom környezetének megújítására
  • Helyszín Zsámbék, Magyarország
  • Tervezés éve 2023
  • Kiíró Zsámbék Város Önkormányzata
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Bodnár Anita, Bodorkos Diána, Damásdi Fruzsina, Fábry András, Lente Artúr, Mezey Tamás, Nguyen Anh Quan, Torda Viktória
  • Konzulens örökségvédelmi szakértő dr. Janotti Judit
  • Látványtervezés The Greypixel