2010-ben Varsó városa és a Varsói Szimfonikus Zenekar nemzetközi építészeti tervpályázatot írt ki új koncerttermére, hogy megerősítse a klasszikus zenei életben elfoglalt pozícióját. Megvételt nyert tervünk egy védett parkban kialakult műemléki épületegyüttesbe illeszkedik. A tervezett 1800 fő befogadóképességű épület koncepcióját a természet, a napszakok és évszakok változására alapoztuk.

Napközben a terület meglévő adottságait hangsúlyoztuk: elsősorban a kert természetes karakterét, amelyet kiegészít a meglévő épületek megjelenése. A parkos terület déli oldalán nyüzsgő városi teret alakítottunk ki, kültéri rendezvényhelyszínekkel, kiállításokkal és teraszos kávézókkal, éttermekkel. A meglévő épületek számára új kulturális és oktatási funkciókat határoztunk meg: a főépület két oldalán a zeneiskola és konferenciatermek találtak otthonra. A telek északi, védettebb része felé haladva elcsendesül a park, a tervezett új épület tiszteletteljesen háttérbe húzódik. Az új épületet a meglévő egységek közti hierarchiát megőrizve helyeztük el a főépület tengelyére szerkesztve. A koncerttermet kizárólag a főépülettel kötöttük össze a felszín alatt, tömegét annak megjelenéséhez komponáltuk.

Varsói koncertterem helyszínrajz

Nem hoztunk létre új fókuszpontot: épületünk homlokzatára úgy tekintettünk, mint egy festővászonra, amely a park és a benne élő fák hátterét adja.

Az épületet tulajdonképpen egy kifordított kerengő öleli körbe és köti össze a természettel. Este a koncertterem kerül a középpontba, a természet látványa azonban ekkor is megjelenik: a kerengő hátfalára vetítve az adott esti rendezvénynek megfelelő hangulatot teremt. A fehér burok festővászonként veszi körbe a koncertterem fa felületű tömegét, amely anyagában a természeti környezethez kapcsolódik.

Varsói koncertterem belső látványa

Elsődleges célunk volt, hogy a környező kertet megvédve, ahhoz a koncertterem legfontosabb – „Piano Nobile” – szintjével csatlakozzunk.

Hogy a különböző közösségi funkciókat elkülönítsük, és a kert csendjét megőrizzük, a bejáratot a terep szintje alá süllyesztettük. A koncertterem bejárata a park szívében, az annak terepszintje alatt kialakított tágas köztérről nyílik, amelyet a régi és új beépítés határán helyeztünk el.

Varsói koncertterem hosszmetszete

Koncepciónk nemcsak illeszkedik környezetébe, de hangsúlyozza is annak értékeit – emelte ki a pályázat zsűrije bírálatában.

Az épület a háttérbe húzódik, a fák mögé, megőrizve a terület eredeti karakterét. A tiszta, fehér megjelenés elmossa az épület és környezete határait, tavasztól őszig vászonként magán hordozva a változó lombozat lenyomatát, télen pedig beleolvasztva az épület tömegét a havas tájba.

Varsói koncertterem helyszínrajz
Varsói koncertterem alaprajzok
Varsói koncertterem metszetei
Varsói koncertterem hosszmetszete
Varsói koncertterem homlokzatai
Varsói koncertterem telepítés összkép
Varsói koncertterem összképe
Varsói Koncertközpont
Varsói koncertterem átrium
Varsói koncertterem belső látványa

Projekt info

  • Projekt megnevezése Varsói Szimfonikus Zenekar koncertterme
  • Helyszín Varsó, Lengyelország
  • Befogadóképesség 1 800 fő
  • Tervezés éve 2010
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Benke Róbert, Holovits Annamária, Pém Ildikó, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás