• Szent Imre Plébánia közösségi ház

A budai Szent Imre Gimnázium és a hozzá kapcsolódó templom közötti keskeny füves terület két szintessé alakítása által a plébánia új közösségi tereket nyerhet. A koncepció megőrzi a templom melletti park látványát és gyülekező funkcióját, melyet egy süllyesztett udvar és lépcsők által új szinten, új közösségi terekkel bővít.

A Ciszterci Rend számára, a Gellérthegy lábához készülő épületegyüttes koncepciójával Wälder Gyula építész kezdett el foglalkozni még az 1920-as években. A tervek szerint egy gimnázium, egy templom és egy rendház épült volna egymás mellé. A kolonádokkal összekötött neobarokk épületegyüttes reprezentatív egységet alkotott volna. 1927-ben meg is épült a gimnázium, majd 10 évvel később a három hajós, vasbeton szerkezetű templom is, de a II. világháború és a kommunista uralom miatt a rendház nem valósulhatott meg. Helyén épült fel a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem 1970-ben, ma Edutus Egyetem. A rend számára jelenleg a közeli Himfy utca 9-ben található villa épület ad otthont. Itt találhatók a plébánia irodái és ez szolgál helyszínül a közösségi események számára is.

Az egyre növekvő közösségi aktivitás okán felmerült az igény egy új épület létesítésére. A templom és a gimnázium közötti üres telekrészt a plébánia már eddig is szabadtéri rendezvények számára hasznosította. A hosszanti teresedés közlekedési szempontból is érdekes, mert innen indul a Balogh lejtő lépcsője fel a Gellérthegyre.

Stúdiónk a tervezett új közösségi funkciók terepszint alatti elhelyezésével a meglévő teret kétszintessé alakítaná. Koncepciónkban megőrizzük a meglévő tér szintjét, parkosítjuk azt és a templom oldalsó kijáratához kapcsolódóan burkoljuk. Az új épületet a park szintje alá helyezzük és lépcsőkkel két irányból is összekapcsoljuk a parkkal. A Villányi útról érkezve egy széles lépcső vezet le a terepszint alatt elhelyezett szekcionálható előadóteremhez. A délutáni foglalkozásoknak helyet biztosító kistermek, a gazdasági, plébánosi iroda, irattár egy tágas süllyesztett udvar körül csoportosul, melyet egy másik kültéri lépcső köt össze a fenti parkkal. Az udvarra az előadóterem is nagy üvegfallal nyit. A terek összenyitása által pedig nagyobb rendezvények is szervezhetők. A térszín alatti épületben természetesen a szükséges kiszolgáló funkciók is megtalálhatók.