• Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpont

Az Orczy Park Budapesten, a rendkívül sokszínű és dinamikusan fejlődő VIII. kerület határán fekszik, annak egyik legfontosabb közparkja. 2012-től kezdődően átfogó rehabilitáción esett át, melynek során a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kampusza is megépült. A fejlesztés részeként tervpályázatot írtak ki az egyetem sportközpontjának koncepciójára. Megvételt nyert tervünkben a környezetből kiindulva, de azt újraértelmezve egy átlátható, határok nélküli térfelfogás érvényesül.

A terv részben arra a kettős elvárásra ad építészeti választ, amelyet a közpark és az egyetem párhuzamos működése jelent. A kampusz területén üzemelő, de a nagyközönség számára is hozzáférhető épület koncepciója éppen ezért az átláthatóságra és átjárhatóságra épül. A projekt egy tető alá hozza a sport funkciót az egyetem hallgatói központjával és más közösségi funkciókkal, rugalmasan reagál a különböző igényekre, szükség esetén alternatív térhasználatokra. Ennek kulcsa a tágas, üveggel határolt földszinti előcsarnok, amely minden irányból könnyen megközelíthető, s amelyet egyetlen markáns, jelképszerű építészeti gesztus fogad be.

Valamennyi beltéri funkció egy hatalmas, lebegő tetőfelület alá rendeződik, amely azonban nem hoz létre éles határvonalat külső és belső terek közt.

A koncepció egyik fontos eleme az, hogy kreativitásra, társadalmi interakciókra és befogadó közösségi életre ösztönöz. Az előcsarnok önmagában is alkalmas nagyobb rendezvények szervezésére. Külső terekkel való intenzív vizuális kapcsolata révén azok folytatásaként értelmezhető, akadálymentes megközelítése pedig mindenki számára hozzáférhetővé teszi. A beltéri sportpályákat és az uszodát lesüllyesztve, az előcsarnok alatti szinten helyeztük el. Az épület földszintjén így csak a lelátók és a lépcsőház merészen megdöntött betonszerkezetei jelennek meg. A lépcsőház oldalfala, mint a függőleges közlekedés tengelye, játékos lehetőség a mászófal elhelyezésére is.

Az épületben a társadalmi és ökológiai fenntarthatóság szempontjai kiegyensúlyozottan érvényesülnek.

A lendületes tetőszerkezet felülvilágítóin keresztül természetes szórt fény árasztja el a belső teret, elkerülve a közvetlen napsugárzás okozta túlzott felmelegedést és vakító fényhatásokat. Koncepciónkban kiemelten fontosnak tartottuk, hogy az épület ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen. Ezt figyelembe véve a fenti bevilágító-rendszeren túl a szerkezetekben dominálnak a helyi előállítású, kis környezeti terhelésű építőanyagok. Az ökológiai szempontok érdekében az épület homlokzatát kéthéjú szerkezet, úgynevezett klímahomlokzat alkotja, rétegei közé helyezett árnyékolóval csökkentve a nyári hőterhelést.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportközpont előcsarnoka

A beltér és kültér közötti határtalan áramlás elsődleges szempont volt.

Az épületet körülvevő tér, az előcsarnok folytatásaként, burkolatával, növénytelepítésével és a bele illesztett vízfelülettel átmenetet képez a park felé, miközben kellemes mikroklímát teremt. Egységes megjelenéssel, elegáns építészeti gesztussal illeszkedik a kampusz hangulatához és szolgálja szűkebb és tágabb közönségét.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampusza
Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportközpont fő látványa
Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportközpont látványa a sportpályákról
Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportközpont távlati képe
Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportközpont előcsarnoka
Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportközpont belső sportpálya

Projekt információ

  • Projekt megnevezése Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpont
  • Helyszín Budapest, Magyarország
  • Tervezés éve 2012
  • Kiíró Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  • Generál tervezés BORD Architectural Studio
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Benke Róbert, Tolvaj Tamás, Szendrői Júlia, Holovits Annamária, Mezey Tamás, Zih Kata
  • Látványtervezés BORD Építész Stúdió