Józan gondolatok, egyedi formába öntve – stúdiónk „jégtömb” koncepciója nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ épületére kiírt építészeti tervpályázatot.

A jeges sportoknak otthont adó, nemzetközi és hazai versenyekre valamint közönségsportra is alkalmas komplexumot hotel, étterem, üzletek és uszoda is kiegészíti a tervpályázati kiírásnak megfelelően. A lelátókkal körbezárt jégpályák karakteresen meghatározzák az alaprajzi megjelenést. A több szinten egymás fölött elhelyezkedő pályák közös befoglaló kontúrja, egy elliptikus alakzat, már a tervezés kezdetétől vízfoltként jelent meg a tervlapon. Koncepciónkban ezt a vízfoltot kívántuk építészetileg hiteles módon „megfagyasztva” épületté formálni.

Ez a tömegalakítás tökéletesen alkalmas, hogy egy jégtömb hatását keltse. A különböző íves kontúrral rendelkező szintek, akárcsak egy jégtábla rétegződései helyezkednek el egymás felett, természetesen szabálytalan, könnyed, lebegő objektumot hozva így létre. A konzolosan kinyúló épületrészek jelölik ki a bejárati zónákat. A homlokzati megjelenést és a szerkezeti kialakítást is a koncepció határozza meg.

A koncepció eredménye egy olyan "jégtábla", amelynek elsődleges szerepe, hogy - akárcsak a Földet takaró jégsapkák - visszaverje a nap sugarait és ernyőként védelmezzen a túlzott hőterheléstől.

A tervezési helyszín a Budapesti Olimpiai Központ területén található, kortárs stadionépületek és országosan védett műemlékek szomszédságában. A sokszínű és gazdag történeti hátterű épített környezet megértése és tiszteletben tartása mellett a sportban betöltött szerepéhez méltó, ikonikus megjelenésű épület létesítése volt a cél.

Nemzeti Korcsolyázó Központ pályatér

A jégtömb víziója ad választ a környezetbe való illeszkedés kérdésére is.

A tervezett épület légies megjelenése mellett reflexív homlokzatával a környezetének fényeit és színeit tükrözve azonosul a köré tervezett zöldfelületekkel és a meglévő épületekkel. A Thököly és Stefánia út menti patinás épületsor között bepillantva egy domináns épülettömeg helyett az épület külső felületein a műemléki környezet egyedi hangulatának impressziója jelenik meg.

A tervezési programnak megfelelő építészeti koncepció kialakításakor tehát egy olyan vezérfonalat kerestünk, amely képes alkalmazkodni az építési terület adottságaihoz, és megfelelő távolságot tart az azt körülvevő városi szövettől. A funkcionális igények és sportszakmai megfontolások mellett a tervpályázat zsűrije ezt az előremutató építészeti megoldást emelte ki bírálatában.

Projekt info

 • Projekt megnevezése Nemzeti Korcsolyázó Központ
 • Helyszín Budapest, Magyarország
 • Nettó szintterület 72 000 m2
 • Tervezés éve 2018-
 • Megbízó Nemzeti Sportközpontok
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Vágvölgyi É. Eszter, Zih Kata
 • Építész csapat Gulyás Róbert, Gyárfás Noémi, Kiss Dalma, Kulcsár Emese, Móser Balázs, Waldmann Andrea, Zsólyomi Réka
 • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió - Hollókövi Zoltán
 • Modell Limes model Kft. - Csizmazia Géza
 • Látványtervezés Homologue - Ölbey Zoltán