A Debrecen belvárosában, a Kossuth tér közvetlen közelében található szállodaépület nyitottságával és érdekes tömegalakításával környezetének megújulását kezdeményezi, nem hiába tekinti a város az épületet a fejlődés egyik jelentős szimbólumának.

Debrecen belvárosának ikonikus, műemléki épületei mellett, az Aranybika Szálló és a Református Nagytemplom szomszédságában kapott helyet az újonnan nyílt Mercure Hotel. A magas minőségű, négycsillagos szálloda hiánypótló beruházás volt, mely kiszolgálja a dinamikusan fejlődő városba érkező növekvő számú turista és üzleti utazó igényeit.

Az épület a neves Aranybika Szálló mögötti foghíjas, leromlott állapotú, erősen rehabilitálandó területen kapott helyet. A három telek összevonásával létrejött, mintegy 3400m2-es területen a szabályozás teljes beépíthetőséget engedélyezett, valamint zártsorú utcai megjelenést írt elő. Mivel a városrendezés hosszútávú koncepciója az volt a tömböt illetően, hogy gyalogos passzázsok létesítése által megnyissa a tömb belsőt a járókelők számára, folytatva ezzel a Piac utcán kialakult barátságos városi hangulatot, ezért fontos volt, hogy a hotel az elegáns utcai homlokzat mellett a tömb belső felé is igényes megjelenéssel kapcsolódjon.

Az építészeti koncepcióban megfogalmazott épületforma egyszerre felel meg a zártsorú, városias megjelenés követelményeinek és oldja annak szigorú rendjét is. Az utcaszinti területeket laza, határok nélküli terekként kezeltük, melyeket egy nagy áttört előtetővel választottunk el a felépítménytől. Az előtetőn, mint egy kalap karimáján ül a hotelszobák négy szint magas tömege, mely a szomszédos tűzfalak között kanyarogva, kígyó-szerűen tekereg. Az előtető és a felépítmény egységes kompozíciót alkot: a homlokzati lyukarchitektúra a vízszintes áttörésekben is visszaköszön, amely minden irányból érdekes megjelenést kölcsönöz az épület számára. A nyílászárókhoz kapcsolódó és a tartószerkezetben megjelenő ferde vonalak tovább fokozzák a dinamikus hatást. A szokatlan tömegalakításnak köszönhetően az épület nemcsak két teljes értékű homlokzattal nyit az utca és tömbbelső felé, de izgalmas, felülnézeti perspektívát is nyújt.

Az épület U alakban kígyózó tömege egy kis teresedést ölel körbe, amely az utcához kapcsolódóan oldja a zártsorú beépítés feszességét. Erről a részben fedett térről nyílik az épület bejárata. Az utcaszinti belső terek a földszinten üvegfallal kapcsolódnak a közterülethez, elmosva ezzel a külső és a belső közti határokat. A függönyfal a sarkokon ívesen lekerekített, vonalvezetése szabálytalan, így határol le intim tereket kinn és bent egyaránt. Belépve az épületbe a recepció, lobby és lounge egybenyíló terei fogadnak. Itt található egy 120 fő kapacitású étterem és egy hasonló méretű szekcionálható konferenciaterem is. A kiszolgáló funkciók, mint konyha, raktárak, személyzeti területek a földszint északi szervíz zónájában kaptak helyet, önálló bejárattal a hátsó gazdasági udvar felől. Az épület keleti telekhatárán egy új passzázs kapott helyet, ami a város jövőbeli terveihez illeszkedve feltárja a tömbbelsőt a Bajcsy-Zsilinszky utca felől. A nyugati telekhatáron pedig egy hangulatos éttermi terasz nyit a majdani gyalogos területek irányába. A nyitott, nyüzsgő földszinti tereket egy karakteres, áttört előtető zárja le, amely szinte az egész telket lefedi. Ezen lapostető felett kapott helyet a hotel 135 szobája és 20 apartmanja, melyek belsőépítészetét a Debreceni Virágkarnevál látványa inspirálta.

Projekt info

 • Projekt megnevezése Mercure Debrecen
 • Helyszín Debrecen, Magyarország
 • Össz nettó alapterület 10 450 m2
 • Átadás éve 2022
 • Költség 8,4 millárd forint
 • Megbízó Szinorg Universal Zrt.
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Hindy Dorka
 • Építész csapat Benke Róbert, Belányi Zsolt, Gyárfás Noémi, Püspöki Györgyi
 • Gépészeti tervezés BORD Épületgépész Stúdió - Hollókövi Zoltán
 • Belsőépítészeti tervezés Komp Design Stúdió – Fülöp Kriszta
 • Tartószerkezeti tervezés Hydrastat Mérnöki Iroda – Dezső Zsigmond
 • Fotó Palkó György