A Gösta Művészeti Múzeum bővítésére benyújtott pályázatunk a helyszínre vezető útra fókuszál. Tervünkben a szoborszerűen megjelenő út egyfajta állandó kiállítás helyszíne, mely a finn tájat, a természetet, a parkot és a környező értékes műemléki épületeket mutatja be. Az új múzeumi épületet pedig az út vonalát követő, semleges, modern elemként képzeltük el.

Egyik kedvenc tervünk a Gösta Művészeti Múzem bővítésére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázatra benyújtott koncepciónk. Stúdiónk rendszeresen indul nemzetközi pályázatokon. Jelen esetben a gyönyörű helyszín és az izgalmas kulturális funkció miatt döntöttünk úgy, hogy részt veszünk a pályázaton. A tervezési helyszín Tampree-től 100km-re északkeletre található a Finn-tóvidéken.

A múzeum és a környező park eredetileg Gösta Serlachius gyártulajdonos birtoka, privát rezidenciája volt. Gösta Serlachius (1876-1942) az egyik legnagyobb finn papírgyár tulajdonosaként volt ismert a XX. század elején. E mellett a művészeteket is lelkesen támogatta és nagy műgyűjtő volt. A róla elnevezett alapítvány 1933-ban jött létre, azzal a céllal, hogy gondozza a finn művészet remekműveit felvonultató Serlachius gyűjteményt. Jelenleg az alapítvány a gyűjtemény kezelése és gyarapítása mellett a Serlachius örökségben kialakított múzeumokat is működteti, amelyekben kiállításokat, kulturális programokat szervez.

2011-ben a Gösta Serlachius Szépművészeti Alapítvány nemzetközi építészeti pályázatot írt ki, a Gösta Művészeti Múzeum bővítésére. A pályázatra 579 pályamű érkezett be, amely által a program az addigi legnagyobb finn építészeti tervpályázattá minősült. Stúdiónk terve ugyan nem volt a nyertesek közt, de büszkék vagyunk arra, hogy egy erős mezőnyben egy igazán színvonalas pályamunkát adtunk le.

A Gösta Művészeti Múzeum Mänttä városától néhány km-re nyugatra található, közvetlen a Melasjärvi-tó partján. A múzeum épülete egy dombtetőn helyezkedik el, lenyűgöző kilátással Taavetinsaari pici szigetére. Az egykori rezidencia gyönyörűen gondozott parkjában finn szobrászok alkotásai láthatók.

Stúdiónk szándéka az volt, hogy megőrizzük a park struktúráját és a környező kisebb épületeket, valamint kiemeljük a meglévő múzeumi épületet és a gyönyörű panorámát.

A bővítést egyszerre semleges és modern elemként képzeltük el. A hangsúlyt a birtokra vezető gyalogos útra helyeztük, amely a pakolótól a régi múzeum épület előtti teresedéshez vezeti a látogatót. Az utat „L” keresztmetszettel terveztük meg, azaz a járófelületet és a támfalat egységes kompozícióként kezeltük.  Az épületet pedig ezen forma mögé szerveztük.

Az új múzeumi épület hosszan elnyúló tömege, a domborzatba ékelve, szinte észrevétlen kíséri az utat, egybeolvad azzal, míg a látogató tekintete a táj, a sziget, tó, a park és a régi múzeum épület látványára fókuszál.

Így válik a felvezető út maga is kiállító térré, egyfajta folyamatosan megtekinthető, állandó kiállítás helyszínévé. Az útról széles bejárati zónán át lépünk be az új múzeumi épületbe. Az előcsarnokot, a kiállító és közösségi tereket az úttal párhuzamosan fűztük fel. A terepszintre és a -1 szintre szervezett szellős, oldalról és felülről bevilágított múzeumi terek mögött találhatóak a kiszolgáló funkciók, irodák, raktárak. Az étterem üvegfalán keresztül látni a parkot, amely nagy teraszával jól kapcsolódik a régi épület előtti teresedéshez. A régi és az új múzeumi épületet föld alatti folyosóval terveztük összekötni.

Projekt info

  • Projekt megnevezése Gösta Művészeti Múzeum tervpályázat
  • Helyszín Finnország, Mänttä
  • Bruttó szintterület 5 000 m2
  • Tervezés éve 2011
  • Kiíró Gösta Serlachius Szépművészeti Alapítvány
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Benke Róbert, Holovits Annamária, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás