A helyszín egykori közösségi szerepe inspirálta az építészeti koncepciót, melyben egy patchwork jellegű zöld „szőnyegre” emeltük a vegyes rendeltetésű épület apartmanjait, míg a kereskedelmi és közlekedési funkciókat jól elkülönítve, az utcaszintre szerveztük.

Hajdúszoboszló a gyógyvíznek köszönhetően az egyik legnépszerűbb vidéki üdülőhely. Az infrastruktúra folyamatos fejlődésével a település rövidebb idő alatt elérhetővé vált Debrecenből is. Az igényekhez megfelelően egyre több üdülő és apartmanház épül a környéken. Stúdiónkat is kereskedő- és lakó funkció tervezésével keresték meg egy, a termálfürdő közvetlen közelében található telekre.

A helyszín egykor kirakodóvásárnak és kertészetnek adott helyet. Megőrizve ennek emlékét, koncepciókban egyfajta közösségi kert hangulatot szettünk volna létrehozni, a környezetbe illeszkedő léptékű tömegekkel. A járdaszint fölé emelt platform a terv meghatározó eleme, mely kiszakítja a kertet az utca szintjéről és intimitást ad neki. E mellett elválasztja az utcaszinti kereskedelmi funkciót és gépjárműforgalmat a felette található lakószintektől.

A platformra pixelszerű mintában, lazán elszórva jelöltük ki a kisebb nagyobb lakótömegek, a teraszok, közösségi kertek, és a parkosított felületek helyét. A raszterhálóban elhelyezett különböző méretű félnyereg tetős tömegek együttese a sűrűn telepített kert alap elemei. A középpontban egy háromszintes épület, melynek nyitott közlekedő zónája a hossztengelyében fut végig. Körülötte szabadon álló módon és kisebb csoportokban egyszintes házak jelennek meg. A raszterben elhelyezkedő, különböző méretű lakásokat, házakat, kerteket, gyepfelületeket kis gyalogos utcák hálózata köti össze. Az összkép egy patchwork jellegű megjelenés, amelyet a geometria szabályain túl a természetes véletlenszerűség is jellemez. A minden oldalról közterülettel határolt telken, a platformra emelt kert zöld szigetként jelenik meg a városszövetben.

Projekt Info

  • Projekt megnevezése Vegyes rendeltetésű épület koncepcióterve, Hőforrás u.
  • Helyszín Hajdúszoboszló, Hőforrás utca 4.
  • Tervezés éve 2023
  • Megbízó Hunép Reál-Invest Kft.
  • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Építész csapat Benke Róbert, Angi Ágota, Fábry András, Lente Kálmán Artúr, Tóth Gábor, Andirkó Máté
  • Látványtervezés The Greypixel