Az új kikötő partvonalához kapcsolódóan egy terepbe szerkesztett, tagolt tömegű vitorlás klub és szálloda együttest terveztünk Alsóörsön. A település és a beruházó egy példa értékű projekt fejlesztését tűzte ki célul, amely tájba simuló kialakításával mintaként szolgálhat más Balaton parti beruházások számára is. Stúdiónk ehhez egy izgalmas kétszintes partszakasz koncepciójával állt elő.

Alsóörs településszerkezetét elsősorban a domborzati és vízrajzi adottságok formálták. A partvonaltól távolabb, a Somló hegy oldalában alakult ki az egykori Óváros, keskeny, kanyargó utcáival, melyeket jellegzetes vörös homokkőből épült támfalak szegélyeznek. Itt található a Református templom és a Török ház, Alsóörs jelképe is. A mai városközpont a XX. század közepén alakult ki, az Óváros és Balaton part közötti területek kiépülésével, melyet az északi parton futó vasútvonal, valamint a mellette futó főút megjelenése tett lehetővé. Az új központban, a posta, a művelődési ház, az önkormányzat és az általános iskola épületeit lakó- és nyaralóövezet veszi körül. Az üdülőtelepülés életében a turizmus szerepe meghatározó. A part mentén kikötő, strand, sportklub, szálloda és kemping funkciók találhatók. Az önkormányzat hosszútávú célja, hogy a vízparttal párhuzamosan egy olyan sétányt alakítson ki, ahol kávézók, éttermek, üzletek sora köti össze az egyes parti funkciókat, élhetővé, élvezhetőbbé téve ezzel a parti területeket.

A Balaton parton alapvetően ritka a nagyobb, szabad, összefüggő fejlesztési terület. Ilyen kincs az alsóörsi strandtól csupán 20 perc gyaloglásnyi távolságra fekvő Szerdahelyi-öböl is, ahol a kemping és egy új építésű lakópark mellett a település olyan projektek létesítését szorgalmazza, melyek jól illeszkednek a tájképbe és szabadon bejárhatóak az arra látogatók számára. Egy új vitorlás kikötő és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, mint hotel, étterem, nemcsak a hajósok számára lenne vonzó, de a nyaralók számára is új, izgalmas célpont lehetne.

Koncepciónkban, kihasználva a telek lejtését, egy két szintes rakpart rendszert képzeltünk el, ahol a felső szint a szálloda érkezési szintjéhez, az alsó szint a vízhez, a kikötőhöz kapcsolódik. Erre az alapra helyeztük el a több kisebb léptékű egységből álló szálloda épületet, melynek különálló tömegeit a terepszint alatt kötöttünk össze. Ezzel az elképzeléssel az volt a célunk, hogy egy jól használható, emberléptékű környezetet, ugyanakkor izgalmas teresedéseket hozzunk létre a parton.

A főépület keleti irányból simul az Y alakú kikötő vonalához. A földszinten a szálloda bejárata, recepció, lobby, lounge és éttermi területek találhatók, körben üvegfallal. Az étterem teraszáról beláthatjuk a teljes kikötőt, és egy kültéri lépcsőn akár le is sétálhatunk a kikötő szintre. A kikötői szinten a szálloda konferenciaterme mellett helyet kapott egy másik étterem is, saját terasszal kapcsolódva a mólóhoz. A főépület földszint feletti kisebb tömegeiben szállodai szobák találhatók.

A kikötő másik oldalán további két, kétszintes épülettömeg simul a partvonalhoz, melyekben hotelszobák, valamint a kikötői funkciók kaptak helyet. A klub épület a hajós élet központja. Itt található a kikötő harmadik étterme, teljes rálátással a kikötőre, valamint a vitorlás klubhelység.

A part vonalát követő, tagolt épületegyüttes könnyedén illeszkedik a tájba, hiszen a felszín felett csupán kisebb tömegek jelennek meg. A funkciók mégis jól működnek, hiszen az egyes felszín feletti, különálló épületrészek a terepbe integrált kikötői szinten kapcsolódni tudnak egymáshoz.

Projekt info

 • Projekt megnevezése Alsóörs Kikötő és Klub
 • Helyszín Alsóörs, Szerdahelyi-dűlő
 • Összes bruttó alapterület 16 262m2
 • Szobák száma 116
 • Tervezés éve 2021-2023
 • Várható adás 2024
 • Megbízó Ypsilon Yacht Club Kikötő Kft.
 • Generál tervezés BORD Építész Stúdió
 • Felelős tervező Bordás Péter
 • Koordináló építész Hindy Dorka
 • Építész csapat Benke Róbert, Belányi Zsolt, Bagoly Zsófia, Csáki Nóra, Mezey Tamás
 • Gépészeti tervezés BORD Épületgépész Stúdió - Hollókövi Zoltán
 • Kertépítészeti tervezés BORD Építész Stúdió – Popa Zsuzsa
 • Látványtervezés The Greypixel