A tavaly átadott BudaPrés Cider épületének megtervezése nagy kihívást jelentett számunkra, mivel az etyeki Öreghegyre már terveztünk egy hasonló programmal rendelkező épületet jó néhány évvel ezelőtt. Az Etyeki Kúria több mint tíz éve épült és a borászat azóta is sikeresen működik. A friss fotókon most is jól látszik az épület koncepciója.

Mindkét épület a borkészítésről és gasztronómiájáról híres Etyeken, az Öreghegy szőlőültetvényei és régi présházai között található. Az Etyeki Kúria beruházói programja is egy olyan modern, karakteres birtokközpont tervezését írta elő, amely üzemi és látogatói területekkel is rendelkezik, és amely karakteres megjelenésével hozzájárul az induló márka sikeréhez. A helyi építési szabályozás meghatározza, hogy az új létesítményeknek léptékében illeszkedni kell a meglévő épített környezethez, valamint tető formájukat illetően a hagyományos présházak nyeregtetős fedését kell követni. A programban előírt modern üzem mérete azonban mindkét esetben jóval nagyobb volt egy-egy présházénál. A probléma megoldásának kulcsát stúdiónk az építészeti koncepcióban találta meg.

Az Etyeki Kúria épületének hosszan elnyúló tömegét az utca mentén helyeztük el, egy meglévő gazdasági épületrészhez kapcsolódóan. A zárt homlokzati megjelenést csak a bejárati öböl tere szakítja meg. A borászat méretei ellenére mégis a hagyományos présházak léptékét idézi, mégpedig a tető tagoltságának köszönhetően.

A koncepció további fontos eleme volt a megérkezés élménye. Az útra merőlegesen egy fasort telepítettünk, a bejárati öböl, a terasz, a látogatói kóstolóterek, a szőlő és a kilátás tengelyében, hogy kiemeljük a pihenés és a feltöltődés szellős tereit. A hagyományos magastetős formai megjelenést az anyaghasználat teszi kortárs alkotássá: a nyersbeton felületek, üveg oromfalak, acél gerendák és a természetes fa felületek. A látogatói terekben és közlekedőkben kialakított különböző belmagasságok érdekes térélményt adnak, míg a kilátás irányába pozícionált nagy üvegfelületek jól vezetik a tekintetet. A fény-árnyék hatások és a szőlőültetvények látványa inspiráló környezetet teremt a belső terekben.