Megkezdődtek a Sauska pezsgőpince építési munkálatai Budafokon. A projekt különleges számunkra, mert nem jelenik meg épület a felszín felett, a teljes technológiát a száz éves pincejáratokban helyezzük majd el.

A Sauska borászat számára jelenleg két projekten dolgozunk. A Padi Manó, a borászat Tokaj-hegyaljai üzeme, amelynek koncepciója a Decode kiállításon is látható volt, jelenleg tervezés alatt. E mellett felmerült az igény egy pezsgőpincészet és központi raktár létesítésére is. Figyelembe véve a cég meglévő villányi és a tokaji borászatait, logisztikailag a főváros tűnt ideális helyszín választásnak az új fejlesztés számára.

A cég közel 400m hosszú pincét vásárolt Budafokon, amely a városrész alatt található 100km hosszú történelmi pincerendszer egy kis szelete. A több telek összevonásából létrejött helyszín közvetlen a Nagytétényi úton, szinte a Duna-parton található. Belépve a tágas udvarra, szemben egy közel 10m-es támfal látható. Innen nyílnak a pinceágak bejáratai. A pince kifejezetten látványos, legnagyobb belmagassága eléri a 8 és fél métert és a leghosszabb egyben látható pinceszakasz megközelíti a 120m-t. A térarányok és méretek bámulatosak, szakrális tér hangulatát idézik. A pincék felett, három emelet magasságban, ligetes zöld domb emelkedik, kiváló kilátást nyújtva a Dunára és a Csepel-szigetre.

Azt a feladatot kaptuk, hogy a rossz állapotban lévő pincét újítsuk fel és ahol szükséges, alakítsuk át, hogy alkalmas legyen egy modern pezsgőüzem befogadására. Minden funkció a meglévő pinceágakban kerül elhelyezésre. Tehát első ütemben biztosan nem tervezünk új épületet. Hasonló pincelabirintus rehabilitációt már egyébként terveztünk Mádon a Holdvögy borászat számára, így tudjuk, milyen kreativitást igényel egy profi technológia észrevétlen integrálása, a pince eredeti atmoszférájának megőrzése mellett.

E mellett a Duna közelsége, Budafok egyedi boros múltja, a látványos föld alatti világ, a panoráma a pince feletti platóról olyan rejtett lehetőségek, amelyeket érdemes kihasználni, megmutatni. Fontosnak tartottuk, hogy ezen értékek mindegyike a későbbiekben kiaknázható legyen. Így bár első ütemben egy funkcionális, modern üzem készül a pinceágakban, a hosszú távú tervekben egy támfalépületbe rejtett látogatóközpont, étterem, terasz, látványpince és más egyéb is szerepelhet majd.

Az építkezés és bontás a nyáron megkezdődött. Elsőként a különböző keresztmetszetű pincejáratok padozatát hozzák egy szintbe, biztosítják az állékonyságot, ahol szükséges, lemélyítik, újraboltozzák, a felületeket megtisztítják. A meglévő léleklyukak figyelembevételével ki kell alakítani a pince megfelelő szellőzését, valamint biztosítani kell a pára és vízháztartását, kezelni kell az esetleges beázásokat. Ezzel együtt a támfallal párhuzamos zónában már folyamatban az üzemi működéshez szükséges technológia és a szociális egységek kialakítása is. A pezsgőpince várhatóan év végére üzembe is kerülhet.