A stúdiónk munkái között több LEED minősítésű épület is megtalálható, mely épületgépész műtermünk és építészeink kreatív együtt gondolkodásának eredménye. A nyár végén átadásra kerülő Debreceni Nemzetközi Iskola épületénél is számos energiatudatos és környezetbarát megoldást terveztünk.

Hiszünk abban, hogy az okos tervezéssel megtakarított, és a természetből egyszerű megoldásokkal nyert energia a legjobb hatásfokú gépészeti berendezés.

Forma és fény kapcsolata

A Nemzetközi Iskola formáját tekintve fogaskerekekhez hasonlóan tagolt. Az egymáshoz kapcsolódó “fogazatok” függőleges és vízszintes irányban történő eltolása biztosítja, hogy az épület belső tereit átjárja a természetes fény. Az így kialakult megnyitásoknak és felülvilágítóknak köszönhetően a belső közlekedők is szabad, határtalan érzést nyújtsanak. A tantermek a belső terek és a kert felé egyaránt nyitottak. A kiegyensúlyozott fényviszonyok miatt a kültér és az épület belső közti éles határvonal elmosódik, használóként közérzetünk nagyszerű.

Hatékony és komfortos hűtési és fűtési rendszer

A megfelelő hőmérsékletet a tantermekben szerkezet temperálás biztosítja, ami a zárófödém évszaknak megfelelő fűtését, vagy hűtését jelenti. A teljes födém egyenletes hőmérséklete biztosítja a komfortos hőérzetet, amit a vasbeton szerkezetbe elhelyezett csőrendszerekben áramoltatott meleg, vagy hideg víz által állítunk elő. A fűtés, illetve hűtés ezen formája nem okoz légáramlatot, ami csökkenti az allergiás hatásokat.

Szellőztetés természetes úton

A nyári időszakban az esti hűvös levegőt gravitációs úton használtuk fel a közlekedő területek lehűtésére. Az épület automatika által vezérelt padló szintű nyílások a hűvös levegő beengedéséért, míg a felülvilágító nyitható ablakfelületei a meleg levegő kivezetéséről gondoskodnak.

Talajhő hasznosítás

A földhő kiaknázásának érdekében a tornatermi épületrészt 5 méter mélyre a földbe süllyesztettük. Nyáron az épületrészt övező 12 fokos földtömeg passzív hűtést biztosít a terem számára. E mellett az erdei környezet előnyeit úgy is hasznosítjuk, hogy az erdő felől érkező hűs levegőt a tornaterem padló szintjén befújva természetes módon temperáljuk azt. Téli időszakban a föld védi a tornaterem szerkezetét a 10 fok alatti külső hőmérséklettől.

A terem felső négy métere a megfelelő természetes fény biztosításáért felel, így a hosszoldalak mentén végig üvegfelület helyeztünk el. A tornaterem tetőszerkezete jelentősen túlnyúlik az épületet határoló falakon, biztosítva az üvegfelületek árnyékolását. Az így kialakult nagyméretű tetőn tökéletes hely alakul ki egy kosárlabda pályának és pihenő területeknek.

Esővíz kezelés

A csapadékvíz természetes körforgásának fenntartása végett az épület feletti zöldtetőkről az esővizet összegyűjtjük és a helyett, hogy a csatornába vezetnénk, szikkasztó blokkokban elszivárogtatjuk a talajban.

Dron fotók: Miskolczi János