Évek óta tervezünk olyan inspiráló tereket, ahol jó lenni. Idén azonban a nagyszabású külső projektek mellett saját budapesti irodánk és munkakörnyezetünk megújításába is belevágtunk. A jelenleg is folyamatban lévő munka egyik fázisát mutatjuk be a továbbiakban.

Belső pályázatot írtunk ki saját építész kollégáink számára, megújuló irodánk egyik falfelületének témájában. A helyszín a Felső erdősor u. 3 alatti, 1892-ben épült, belvárosi bérház 3. emelete. Az iroda felújítás-bővítés célja, hogy egységes, komfortos, munkakörnyezetet hozzunk létre építész és épületgépész kollégáink számára, immár majdnem a teljes szint birtokában. Jelen pályázat a kávézó területre koncentrál, mely egy átmeneti tér az ebédlő és a munkaterületek között. Hangulatos rekreációs hely, ahol a kollégák összefutnak, beszélgetnek.

A pályázati feladat a kávépult mögötti üveglapra kerülő kép megkomponálása volt. A kép az épület értékes építészeti részleteit kellett bemutassa, beleszőve azt a tényt is, hogy a ház történetének immár irodánk is tíz éve része. Funkciója elsősorban, hogy hangulatot teremtsen, ne vonja el túlzottan a figyelmet, miközben valamiképp rólunk is szóljon. A pályázatra izgalmas, inspiráló és vicces válaszokat kaptunk, amelyekből kiállítást szervezünk irodánk társalgó-étkezőjében. A zsűri a pályamunkákból négyet emelt ki shortlist-re, amelyeket itt is bemutatunk.

Textúra – Alkotója Nguyen Anh Quan

Egy kollázst láthatunk, amelyen az épületben található különböző részletek jelennek meg szinte a felismerhetetlenségig torzítva, mint a lépcsőház padló lapburkolata, a zöld belső udvar borostyánjai, a levert vakolat foltjai a falakon, a függőfolyosó vas korlátjának mintázata és az új irodaterületeken megjelenő hullámos falburkolat. A pályamunka akár mint monokróm kortárs grafika is értelmezhető.

Lépcső – Alkotója Belányi Zsolt

A fotó az épület cselédlépcsőjét örökíti meg. A lépcső perspektívájának húzása mélységet ad a képnek. A téma arra is utal, hogy sokszor a kiemelt, nagyvonalú és díszes elemek mögött a háttérben megbúvó részletek is izgalmasak lehetnek.

A zsűritől kapott nevén „Tatuin” – Alkotója Vass Réka

A Csillagok háborújának fiktív univerzumában a Tatuin egy külső peremen található, elsivatagosodott bolygó. Nálunk a Tatuin elnevezés a BORD Épületgépész műteremre utal, amelynek bejárata az építész irodától külön, a körfolyosó távoli sarkából nyílik. A több szakaszban zajló felújítás közel egy éves periódusa során sokan dolgoztunk átmenetileg a Tatuinon. A felújítást követően azonban a terek egyesítésével a Tatuin csak nosztalgikus emlék marad. A fotó a körfolyosóról készült, a korláton át, sejtetve csupán a szemközti belső udvari homlokzatot. Kíváncsiak vagyunk a szomszédra, egymásra. Ez a kíváncsiság pedig cselekvésre, megújulásra ösztönöz. A kompozíció több rétege és a mondanivaló sokszínűsége teszi igazán izgalmassá a képet, miközben fekete-fehér megjelenésével szerényen a háttérbe húzódik. A zsűri hosszas tanakodás után végül ezt a pályamunkát választotta megvalósítandó projektnek.

AI homlokzati transzformációk – Alkotója Damásdi Fruzsina

A pályamunka a homlokzatot emeli ki, mint az épület látható arca, a legértékesebb, legjellemzőbb vonása. Az alkotó a Midjourney nevű programot bízza meg, hogy bizonyos utasítások mentén gondolja újra, generálja le a Felsőerdősor u. 3. épületének arcát. A szürreálisnak ható képeken gyakran feltűnik stúdiónk kabalaállata is, a Zsiráf.