A DECODE és a BORD idén ősszel másodszor is megrendezi DECODE című kiállítását, amelyhez pályázat útján keresi kiállító partnereit építészet és alkalmazott / vizuális művészetek területéről.

Az pályázat és az azt követő kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket.

A pályázatra beérkező pályaművek közül a művészetek és építészet kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai bíráló bizottság választja ki a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat. A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (építészet és alkalmazott/vizuális művészet) együttesen, nettó 800.000 forint.

A pályázati anyagból rendezett kiállítás időpontja 2019. november 14-20., helyszíne a budapesti Faur Zsófi Galéria.

A DECODE pályázaton való részvétel feltételei

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, videó- és fotóművész). A Kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriában nevezhet.

A pályázaton való részvétel feltétele a regisztráció.

Regisztrálni lehet a decode@bordstudio.hu e-mail címen, tárgyként „regisztráció” megjelöléssel. A regisztráció határideje: 2019. október 18. 

A regisztrációs emailben az alábbi adatok feltüntetése szükséges:

 • pályázó neve
 • pályázó születési dátuma
 • rövid szakmai önéletrajz
 • tanulmány megjelölése
 • kategória megnevezése
  (Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészet).

A regisztrációt követően a Kiíró válasz emailben ismerteti a pályamunkák digitális feltöltésének módját. A regisztrációs email kérdést nem tartalmazhat.

A pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mail-ben, szintén a decode@bordstudio.hu címre várjuk, tárgyként „kérdés” megjelöléssel.

A kérdések beküldésének határideje 2019. szeptember 20.

A DECODE pályázat tárgya és a benyújtandó munkarészek

A pályázók feladata egy olyan saját alkotás bemutatása, amelynek fókuszában, koncepciójának hátterében egy történet áll. Hogyan is születik meg egy alkotás? Adott a feladat vagy téma, építészet esetén többnyire a helyszín, múltjával, értékeivel vagy éppen hibáival. Ehhez társul sokszor egy inspiráció, egy gondolat, amelyből történet születik. Ez a koncepciót alkotó történet koherensen megjelenik az alkotói folyamatban, melynek eredménye egy erőteljes, egyedi hangulatú alkotás. Feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet mögött rejlő gondolati háttérre és azt közérthető formában mutassuk be. Ezért a pályázati munka legfőbb eleme a koncepció bemutatása.

A pályázók két kategóriában indulhatnak:

Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek

Az előző évi pályaművek, valamint a projekt werkfilmje a DECODE ARTHITECTURE YouTube csatornáján megtekinthető.

Építészet kategóriában

a pályázók egy koncepciót mutatnak be, melynek eredménye egy megvalósult vagy meg nem valósult építészeti mű. A feladat egy kreatív prezentáció létrehozása, mely fókuszba helyezi a mű hátterében rejlő erős gondolatiságot, a helyre vagy funkcióra reflektáló háttértörténetet. Közérthetővé teszi a „sztorit”, amelyet az épületben járva átélhetünk.

A pályázatra benyújtható:

 • az alkotás prezentációja, amely részletesen bemutatja a koncepciót képező, azt alátámasztó történetet, illetve az annak eredményeként létrejött megvalósult vagy meg nem valósult  tervet. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv. például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb. screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280×720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készített ábrák, rajzok, feliratok, hang, zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!
 • A fenti prezentációt kiegészítheti makett is, amelyet a zsűrizés után a kiállításra kerülő pályázat alkotójával egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.)

Vizuális és Alkalmazott Művészet kategóriában

a pályázók  feladata  egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus  beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű  vagy kész művészeti alkotás.

A pályázatra benyújtható:

 • az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történet prezentációja, amely bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá.  A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv. például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb. screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280×720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang, zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!
 • A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is. A kiállításra szánt kész műalkotás maximális mérete nem haladhatja meg egy 1 m élhosszúságú kocka méretét. Ebben az esetben a zsűrizés után, a művészeti alkotás a pályamű szerzőjével egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.). Tervekre, skiccekre az előbbi méretkorlátozás nem vonatkozik.

A pályaművek díjazása, kiállítás

Az október 20-ig beérkező érvényes online leadott pályázati anyagokból a független szakmai zsűri egy szűkített listát hoz létre. A zsűri munkája egyben egy kurátori munka, mert egyúttal kiválasztja a kiállításba bekerülő pályamunkákat is.

A szűkített listán szereplő projektek közül, második lépcsőben, a zsűritagok közösen döntést hoznak a győztesekről és a díjazott művekről, mindkét kategóriában. 

A szűkített listán szereplő művekből és a BORD valamint az általa meghívott két építészeti stúdió projektjeiből áll össze a kiállítás anyaga.

A zsűri a fent megadott kategóriánként maximum 3 díjazandót jelöl meg.

Bírálati szempontok:

 • a bemutatott történet egyedisége és koherenciája a tervvel vagy művészeti alkotással,
 • a benyújtott prezentáció vizuális megjelenése.

A DECODE pályázat díjazása kategóriánként:

1 db fődíj: nettó 300.000 Ft,
2 db „ígéretes projekt” díj: egyenként nettó 50.000 Ft.

A DECODE pályázat eredményhirdetése a DECODE kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2019. november 13-án, 18:00 órakor lesz, a Faur Zsófi Galériában, a Budapest XI. Bartók Béla út 25. címen. A kiállítás 2019. november 20-ig lesz megtekinthető.

A DECODE pályázat és kiállítás ütemezése

Augusztus 26. Pályázati kiírás
Szeptember 20. Kérdések benyújtásának határideje
Szeptember 27. A feltett kérdésekre adott válaszok publikálása
Október 18., 24:00 Regisztráció határideje
Október 20., 24:00 A pályázatok online beadásának határideje
November 13. Kiállításmegnyitó, eredményhirdetés, díjátadás
November 14-20. Kiállítás a Faur Zsófi Galériában
November 21. Művek visszaszolgáltatása

A DECODE pályázat Bíráló Bizottságának tagjai

 • Bordás Péter
  építész, a BORD Építész Stúdió alapítója, zsűrielnök
 • Szabó Levente DLA
  Ybl- és Pro Architectura díjas építész, egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék
 • Anthony Gall PhD
  Ybl- és Pro Architectura díjas építész, egyetemi tanár és megbízott dékán, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet
 • Golda János 
  Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész
 • Kálmán Borbála
  művészettörténész, a Ludwig Múzeum kurátora
 • Etentuk Inemesit
  kulturális menedzser, az Artlocator applikáció és Artlocator Magazin alapítója
 • Dr. Kukla Krisztián
  művészeti vezető, Leopold Bloom Alapítvány

A pályázati eljárásra vonatkozó szabályok

A pályázat nyílt, nem titkos. A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését, jogi út kizárásával. A pályázók kötelesek betartani a pályázati kiírás szabályait. A pályázati anyagot magyarul vagy angolul kell elkészíteni. A pályázaton való részvétellel a pályázó nyilatkozik arról, hogy a benyújtott pályaművek szerzői jogai kizárólagosan őt illetik. A pályázati művek a pályázó tulajdonában maradnak. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása, a szerző megjelenésével, a DECODE online és nyomtatott megjelenései kapcsán külön díjazás nélkül fényképezhető, publikálható.

Adatvédelem

A DECODE pályázatra való jelentkezés regisztrációja során a regisztráló egyetértését fejezi ki azzal, hogy a kiíró az adatait a pályázat kapcsán megőrzi és kizárólag a pályázattal kapcsolatos információk közlésére használja fel. A kiíró biztosítja a pályázókat arról, hogy személyes adataikat az Európai Parlament és a GDPR 679/2016-os rendelkezésének értelmében biztonságosan és bizalmasan, azokat az előírásoknak megfelelően kezeli. A pályázó regisztrációjával elismeri, hogy elolvasta a pályázatra vonatkozó feltételeket és elfogadja azokat.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS LETÖLTÉSE

Friss hírekért kövess minket a FACEBOOKON!