Eredeti Ybl-villa születik újjá Budapest egyik legértékesebb helyszínén, a Budai Vár kapujánál. Az egykori épület szellemiségének, a 21. századi igényekhez méltó, merész, de mégis hagyománytisztelő interpretációját terveztük a mai UNESCO Világörökségi területen.

A Budai Vár lejtőjén, a jelenlegi Király-lépcső és a Hunyadi János út sarkán található telekről a 12. századból származnak az első feljegyzések. Az egykori kézműves házak helyén a törökök 1685-ben megépítették az Aranybástyát, a Dunát a Várral összekötő védművonal részeként. A valamikori török bástya alapjaira épült fel 1870-1872 között Lónyay Menyhért gróf, miniszterelnök új családi otthona, az Ybl Miklós által tervezett, háromemeletes, klasszicizáló rezidencia. A II. világháborúban az épületet bombatámadás érte, így elpusztult. A Budai Vár rekonstrukciója során a megmaradt romokat is eltávolították, és a telek fél évszázadon keresztül üresen állt.

1996-ban a telket a Budapanoráma Kft. vásárolta meg, azzal a céllal, hogy egy világszínvonalú kulturális- és gasztronómiai központot hozzon létre. A kerületi szabályozás azonban az eredeti, Ybl-tervezte, klasszicizáló stílusú villa újjáépítését írta elő. A régészeti feltárások után, 2006-ra az épület szerkezetkész állapotba került. Ekkor vette át irodánk az épület tervezését.

Az épület bonyolult funkcionális és szerkezeti követelményeire, valamint a kiemelt megbízói igényekre innovatív építészeti megoldásokkal válaszoltunk.

Koncepciónkban a klasszicista homlokzat – mint a múlt öröksége – egyfajta vízió, hologram az épületen. A ház mészkő burkolatot kapott, mely tökéletesen tükrözi az egykori architektúrát. Ennek hordozója azonban nem egy zárt, tömör falazat, hanem 48 db 55 cm széles, 8 cm vastag vasbeton panel, melyek akár egyetlen gombnyomásra elfordulva felnyitják a homlokzatot. Az épület tehát stílusában tökéletesen illeszkedik történelmi környezetéhez, de egy-egy különleges alkalommal képes kinyitni ódon hatású kőfalait, feltárva ezáltal titkait a városnak, egyszersmind lélegzetelállító kilátást biztosítva Budapestre.

Az első tervek alapján az öt szintes épületben a tulajdonos elegáns pezsgő bárt, klub hangulatú kiállítótereket és kulturális szalont, a kert szintjén kávézót és egy rózsalugasra nyíló éttermet, a várlejtőbe ékelt török bástya szintjén pedig egy amfiteátrumszerű előadótermet képzelt el. A belső terek terveit olyan nemzetközileg elismert alkotók készítették, mint Tadao Ando vagy a londoni hangulattervező, Ilse Crawford. Az épület jelenleg a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány tulajdonában van, mely oktatási és kulturális értékmentő tevékenysége során építi tovább az épületet.

Projekt info

  • Projekt név VILLA Budapest
  • Helyszín Budapest, Hungary
  • Tervezés éve 2006-
  • Megbízó Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADS)
  • Generáltervező BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Koordináló építész Benke Róbert, Hindy Dorka
  • Építész csapat Bordás Tamás, Buchta János, Gulyás Róbert, Holovits Annamária, Simon Móni, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás
  • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió
  • Fotó Végel Dániel